Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХЕПАТИТИСА

ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХЕПАТИТИСА

28. јул 2015. године

У више од 180 земаља света обележава се Светски дан борбе против хепатитиса. С циљем да се подстакне превентива, омогући едукација и боље разумевање хепатитиса-запаљења јетре као великог здравственог проблема, обележава се Светски дан борбе против хепатитиса.

Поводом Светског дана борбе против хепатитиса Завод за јавно здравље Чачак одржао је конференцију за новинаре. Тема Светског дана борбе против хепатитиса је „Превенција од тебе зависи“.

У овом тренутку са хепатитисом Б и Ц се бори око две милијарде људи у свету, а у Србији око 500.000. Хепатитис означава запаљење јетре. Вирусни хепатитиси су А,Б,Ц,Д,Е,Ф и Г, од којих Б,Ц и Д спадају у хроничне (када вирус остаје активан дуже од шест месеци).
Хепатитис Б се преноси крвним и сексуланим путем, као и преко телесних течности. Код хепатитиса Ц главни пут преноса је крвни пут. Болест се не преноси руковањем, грљењем или боравком у истој просторији са оболелом особом.
Само 20 одсто оболелих од ХЦВ-а зна да носе овај вирус због тога што су симптоми благи и неупадљиви. По томе је овај вирус назван „тихи убица“.
Терапија за ХБВ и ХЦВ је доступна у нашој земљи.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24412

ТВ Галаксија 32

Scroll to top