Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » 10 ГОДИНА КАМПА „ИНТЕРАКЦИЈА“

10 ГОДИНА КАМПА „ИНТЕРАКЦИЈА“

12. август 2015. године

Данас, 12. августа, на Међународни дан младих, доласком 15 учесника из различитих делова света, почиње јубиларни 10. Међународни студентски филмски камп „Интеракција 2015“. Поводом обележавања јубилеја, учесници овогодишњег кампа су, поред 10 студената продукције, режије, камере, дизајна звука и монтаже и пет бивших учесника кампа.
Учесници, подељени у три екипе, током седмодневног боравка у Ужицу, Чачку и Пожеги снимаће материјал за документарне филмове на тему „Љубав“. Након снимања, 19. августа, сви учесници ће се окупити у Пожеги, где ће им се придружити и 14 полазника 5. Међународног мастеркласа документарног филма „Интердоц 2015“. Кроз предавања и пројекције филмова, наши афирмисани редитељи, Младен Матичевић и Драган Елчић, учесницима мастеркласа ће пренети знање и искуство на тему Креативни документарни ­филм.
Учесници, као и Пожежани, имаће прилику да, од 20.августа, у оквиру пратећих програма, сазнају више о култури других земаља, да се кроз музичке и спортске активности боље упознају, али и уживају у документарцима који ће бити приказани у програму „Interscreen“. Љубитељи филма моћи ће да погледају документарне филмове учесника, али и наших афирмисаних аутора. Најновији филм Желимира Жилника „Logbook_Serbistan“, који говори о Илегалним мигрантима и тражиоцима азила у Србији биће приказан у програму „Интерсцреен“, као и филм „У мраку“ Горана Станковића који је вишеструко награђиван. Такође, биће приказан и документарни филм о Арсену Дедићу, „Мој занат“ Младена Матичевића, али и „Били смо прваци света“, Ивице Видановића, документарац о настанку чувене југословенске школе кошарке. Захваљујући CILECT-у, асоцијацији која окупља најзначајније филмске и телевизијске школе у свету, и ове године у „Интерсцреену“ биће приказани најбољи документарци које су снимили студенти широм света.

Филмови снимљени током кампа биће премијерно приказани 27.августа у Биоскопу Културног центра Пожега, а дан касније и у Дворани Културног центра Београда.

Овогодишњих 29 учесника из 19 земаља придружиће се групи од 219 учесника који су до данас учествовали у реализацији кампа и мастеркласа. Током деветогодишње реализације кампа снимљено је 35 документарних филмова од којих је седам филмова освојило осам награда на филмским фестивалима у Индији, Словачкој, Русији, Бугарској, Македонији и Србији. На овогодишњем, „Кустендорфу“, филм „Рингишпил“, снимљен током прошлогодишњег кампа, освојио је награду „Вилко Филач“ за најбољу фотографију.

Камп се реализују уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Општине Пожега, Града Чачка и Ерсте банке, а у организацији пожешког Независног филмског центра “Филмарт”.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24412

ТВ Галаксија 32

Scroll to top