Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » Неопходне дубоке и суштинске промене везане за организовање локалних избора

Неопходне дубоке и суштинске промене везане за организовање локалних избора

Чачак, 17. август 2015. Имајући у виду актуелну полемику која је претходних неколико дана присутна у политичкој јавности града, а тиче се евентуалних промена у изборном законодавству, као и захтева за смањењем броја одборника у Скупштини града Чачка, Градски одбор Нове Србије стоји на становишту да су неопходне дубоке и суштинске промене везане за организовање локалних избора у Републици Србији.

Те промене, по нама, треба да иду у правцу укидања локалних избора који се спроводе по тзв. пропорционалном изборном систему и избора градоначелника, односно председника општина из реда парламентарне већине. Нова Србија, наиме, сматра да је нужно локалне изборе у свим јединицама локалних самоуправа спроводити по већинском изборном систему, а градоначелнике, односно председнике општина, бирати на непосредним изборима, а не као до сада, на начин да их бира постојећа скупштинска већина.

Због чега се залажемо за овакве промене ? Основни мотив оваквих захтева лежи у нашем залагању да грађани тачно знају коме поверавају своје гласове и мандате, јер је постојеће стање напросто неодрживо, обзиром да се неретко дешава да се у скупштинским клупама нађу људи који уопште не уживају подршку бирача у својим срединама, па самим тим готово да немају никакав легитимитет за обављање одговорних јавних функција. Уколико би се изборни систем променио и одборници бирали по већинском изборном систему, на име и презиме, а грађани непосредно одлучивали о градоначелницима, односно председницима општина, политичка сцена би била уређена на далеко поштенијим и реалнијим основама. Јер, тада би сваки бирач тачно знао име и презиме одборника коме поверава глас у својој средини, имао би прилику да своје поверење укаже најбољима, људима који су у својој средини препознати као прави домаћини, поштени и честити грађани, спремни да помогну својим комшијама и локалној заједници. Онемогућила би се тада ситуација у којој се многи одборнички кандидати заклањају иза имена председника своје странке или носиоца изборне листе, а суштински немају капацитете да својим локалним срединама омогуће било какав напредак, нити њихов избор може донети било шта добро срединама из којих потичу, јер такви искључиво гледају свој лични интерес.

Када је реч о парламентарним изборима, Нова Србија се залаже за смањење изборног цензуса са 5 на 3 %, као и за смањење броја народних посланика у Народној скупштини Републике Србије, а овакве ставове наше странке заступа и представник Нове Србије у Акционој групи за реформу политичког система.

 

Служба за информисање ГрО Нове Србије Чачак

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24412

ТВ Галаксија 32

Scroll to top