Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ДАНАС ЈЕ УСЕКОВАЊЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА

ДАНАС ЈЕ УСЕКОВАЊЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА

11. септембар 2015. године

Православни хришћани и Српска православна црква обележавају успомену на смрт Пророка, Претече и Крститеља, Светог Јована. Свети Јован се слави и 20. јануара, у знак поштовања према свецу који је крстио Исуса Христа.
Обележава као дан када је освећена црква коју су на гробу светог Јована Крститеља подигли цар Константин и царица Јелена.
Тада се подсећа на страдање светог Јована, коме је, по наређењу Ирода Антипа, глава одсечена („усекована“) и на тањиру донета пред његову пасторку, играчицу Салому, те се зато у Србији празник назива „Усековање“.
Свети Јован се назива Крститељ јер је крстио Исуса Христа и у њему препознао сина Божјег.
Свети Јован је пример чврсте и непоколебљиве вере, поштења, одважности и истинољубивости. Био је то и узрок његовог страдања јер је јавно говорио о неморалу цара Ирода који је „живео у греху“ са својом снахом Иродијадом, мајком Саломе.
Приликом прославе Иродовог рођендана Салома је одиграла свој чувени плес „Седам велова“, после којег јој је Ирод понудио да тражи шта год хоће. Она је, на наговор мајке, затражила главу светог Јована.
Иродијада је захтевала да се свецу одруби глава и покопа одвојено од тела, у страху да Свети Јован не васкрсне.
Дан Усековања верници проводе у молитви, уздржавању и строгом посту.

У нашем народу постоји обичај да се на овај дан нашта не једе из тањира и да се избегава храна и плодови црвене боје, у знак сећања на погубљење св. Претече коме је глава одрубљена и донесена Иродијади на тањиру.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24412

ТВ Галаксија 32

Scroll to top