Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » САОПШТЕЊЕ ДИРЕКТОРА ЈП „ГРАДАЦ“ НЕБОЈШЕ ЈОВАНОВИЋА

САОПШТЕЊЕ ДИРЕКТОРА ЈП „ГРАДАЦ“ НЕБОЈШЕ ЈОВАНОВИЋА

14. октобар 2015. године

СА ИСТИНОМ НЕМА КОМПРОМИСА

У вези са, у последње време актуелизованог питања моје оставке или разрашења са функције ЈП „Градац“, налазим за потребно да јавност обавестим о следећем.

На функцију директора именован сам од актуелног састава скуптштине града скоро једногласном подршком гласова владајуће коалције. Ти исти одборници су ми усвајајући без икаквих примедби, годишње Програме пословања ЈП“Градац“ и Измене и допуне програма пословања ЈП „Градац“за 2014. и 2015.годину, поново дали поверење. У свакодневном раду са представницима Месних заједница и са одборницима и то не само оних који припадају владајућој коалицији наилазио сам на сарадњу и безрезервну подршку мом раду и раду мојих сарадника у ЈП „Градац“. Нисам чуо ниједану резерву, нити примедбу, било лично на мој рачун, било на рачун ЈП „Градац“. Напротив наилазио сам само на речи хвале.

Откуда онда потиче проблематизовање мог положаја и пословања предузећа на чијем сам челу? Од самог почетка обављања функције директора један локални медијски портал је започео са негативном кампањом на моју личност по налозима одређених центара моћи који су у мени видели препреку остваривању неких својих посебних интереса. Са те медијске платформе започела је медијска харанга против директора ЈП „Градац“ која у континуитету траје од мога доласка у предузеће, дакле много пре него што су исфабриковане „афере“ везане за случај „Томинг“ и „Калуђерице“. Аргументи су им били популистички у смислу „вози службени аутомобил“ или „седи по кафанама“. Када су видели да им задати наум неће проћи и да су медијски корисници превазишли такве демагошке трикове из старих времена, започели су са „проналажењем афера“, по принципу „више пута поновљена лаж постаје истина“. Најпре је лансиран „случај“ Томинг којим се хтело доказати да је тобоже оштећен буџет града за 360.000 евра, али се у подтексту крије инсинуација да је неко (читај директор ЈП „Градац“ ) ставио у свој џеп велики мито.. У вези са тим „случајем“ само ћу рећи да је ЈП „Градац“ применило Одлуку о грађевинском земљишту којом је прописано да Градско веће може на предлог ЈП „Градац“ донети одлуку о субвенционисању накнаде за уређивање грађевинског земљиштау случају запошљавања најмање 50 лица . Радило се о примени одлуке за коју су гласали и двојица опозиционих одборника који су највише експонирани у наведеној харанги против мене. Дакле, ја сам само спроводио у пракси скупштинску одлуку. Суштина је да је у изграђеном објекту запослено три пута више лица од прописаног броја као услов за субвенцију. Уместо да се расправља о суштини ствари, почело се са релативизацијом одличног пословног потеза који је урађен у свему у складу са законом .То је личило на испитивање које је мачка боје а не да ли лови мишеве. Значи ли то да Градско веће и скупштина не би у праксу применили своју одлуку ? Зашто су је онда доносили ? Но, да занемаримо све наведено, у току је реализација хипотеке ради наплате наведеног потраживања (јер се ради о запосленима на одређено време,а не на неодређено време !), а вредност хипотековане непокретности по процени овлашћеног судског вештака износи 390.000 евра. Зашто се не сачека са окончањем поступка? Управо због интереса одређених центара моћи који константно подгрејавају ову „аферу“.

Што се тиче друге исфабриковане „афере“ – Калуђерице и ту се почело демагошким паролама типа „заузимају се зелене површине и паркови“. Када им је тај аргумент избијен извукли су „јачи“ да је на тој локацији планирана топлана. Када смо доказали да никада на тој локацоји није била планирана топлана и да је планским актом увек била предвиђена изградња стамбене зграде уследио је приговор зашто ЈП „Градац“ није сам продао локацију, већ је исту дао као накнаду за земљиште одузето за улицу број 10. У вези тога само ћу цитирати мишљење Министарства за финансија које је Јавном правобранилаштву доставило акт бр.465-01-00328/2013-05 од 18.12.2013.г. у коме дословно стоји: “Мишљења смо да је у конкретном случају могуће закључити споразум о накнади, којим ће се , као накнада за административно пренету непокретност, носиоцима права коришћења те непокретности пренети у својину друго одговарајуће неизграђено грађевинско земљиште које је у својини корисника административног преноса, с тим што је потребно да процену тржишне вредности тих непокретности изврши орган надлежан за утврђивање пореза на пренос апсолутних права на непокретностима, у складу са чланом 42. Закона о експропријацији“. Дакле, министарство није оспорило спроведену процедуру. Можда је и Министарство финансија „у дилу „ са директором ! По прибављеном мишљењу Пореске управе ЈП „Градац“ је требао да доплати на име разлике у вредности 50.000 евра, међутим друга страна се одрекла тог права под уценом Градског правобраниоца. Ради се о локацији која је реније већ била отуђена уз накнаду инвеститору који је није у целости привео намени, па је због тога део локације враћен граду без накнаде. Дакле, два пута смо једно исто земљиште отуђили уз накнаду двојици купаца. Уместо да нас похвале као савесне и одговорне, воде медијску хајку. Од ранијих корисника није одузет новац него грађевинско земљиште и они су искористили законско право да им се као накнада да грађевинско земљиште, а не новац. Или моји критичари и у овом случају као у случају наведене одлуке о грађевинском земљишту ( која је закон за град ) мисле да је закон „шупље слово“ које служи за заваравање грађана по принципу једно ћемо да пропишемо, а друго ћемо да примењујемо! Уосталом и ова „афера“ је у поступку провере код надлежних органа. Зашто их не пустимо да раде свој посао? Зашто један медијски портал преузима на себе улогу и тужиоца и судије? Мени је јасно зашто.

Дана 14.10.2015. године одборницима Скупштине града достављен је позив за седницу Скупштине са материјалом за седницу који је заказан за 20.10.2015.

Предложени Дневни ред је у тачки 5 је Предлог Надзорног одбора ЈП“Градац“ Чачак за разрешење директора Предузећа.

До данас, 14.10.2015. седница Н.О. ЈП „Градац“ Чачак није одржана.

Ко су центри моћи који одлучују у име Н.О. ЈП „Градац“ Чачак?

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24361

ТВ Галаксија 32

Scroll to top