Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » НОВА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМОВА У ГАЛЕРИЈИ „РИСИМ“

НОВА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМОВА У ГАЛЕРИЈИ „РИСИМ“

24. октобар 2015. године

“Филм акт – ангажовани биоскоп“ вас позива на пројекцију награђених филмова са прошлогодишњег фестивала “Алтернативе филм & видео 2014.“

Пројекција ће се одржати у понедељак, 26. октобра у 20 часова, у пројекционој сали Галерије “Рисим“.

Програм пројекције:

A.D.A.M., Владислав Кнежевић. Хрватска
Добро осмишљен концепт који подржава високо естетизовану фотографију.

FRIEDRICHSFELDE OST, Милица Јовчић & Ненад Ћосић, Србија / Хрватска
Експресивна, чиста кинематографска прича са малом атрактивном „сметњом“.

INVERSION, Линда Фенстермакер, САД
Девојка са болеxом. Аутопортрет пун искрености.

RETTUNGSGRIFFE / RESCUE GRIPS, Нина Креузингер, Аустрија
Најбољи филм од одбачених архивских материјала који репрезентује све филмове са фестивала из те категорије.

SPIN OFF,, Изванредни Боб, Словенија
Весело поигравање са могућностима савремених малих камера и њиховим широкоугаоним објективима.

TIME GAP, Цлáудиа Цáрденас & Рафаел Сцхлицхтинг, Бразил
Пробудио је љубав и носталгију ка „добром старом филму“.

Гост пројекције биће Миодраг Милошевић, уредник филмског програма Дома културе Студентски град и директор фестивала новог филма и видеа Алтернативе филм/видео.

Програм подржава Министарство за културу и информисање Републике Србије, а улаз на пројекцију је бесплатан.

Више о фестивалу:

Фестивал АЛТЕРНАТИВЕ ФИЛМ, покренут је 1982. у Академском филмском центру Дома културе „Студентски град“ као југословенски фестивал са идејом да „забележи и теоријски дефинише кретања и, да укаже на истинске вредности и нове стваралачке могућности у области алтернативног филма“ (експериментални, истраживачки, авангардни, лични филм …). Прекинут ратом у Југославији почетком деведесетих година прошлог века, обновљен је 2003. као регионални фестивал успостављајући покидане везе и настављајући да буде спона међу ствараоцима еx-југословенских простора.
Фестивал је 1985. отворио врата уметницима који су своје визуелне идеје остваривали у наизглед другачијем медију – видеу. Огромно интересовање које су те године изазвали видео радови и филмови који су се бавили прожимањем ова два медија потврдио је исправност такве одлуке. Снажан уплив естетике видеа у филмску естетику и обрнуто, тридесет година касније, у постмодерно време преиспитивања вредности, још једном ће бити у фокусу истраживача, аутора и публике Алтернатива.
Пратећи програми прошлогодишњег фестивала били су посвећени југословенским ауторима и уметницима који су филм и видео схватали као медије који су слични, као медије који се додирују и прожимају и као медије који ће једног дана променити своја својства и од хемијског и електронског аналогног постати један – дигиталан.
Филмови и видео радови настали седамдесетих и осамдесетих на просторима Југославије иновирали су поимање филмске и видео уметности. Филм који су стварали филмски уметници, видео који су стварали ликовни уметници, видео који су стварали филмски уметници, филм који су стварали ликовни уметници – све је испреплетано и савршено се допуњавало – круг је затворен.
Прошле године је за такмичарски програм пријављено готово 600 филмова из целог света. Жири у саставу Карпо Година (Словенија), Себастијан Кодолани (Мађарска) и Милутин Петровић, уврстио је на Листу значајних остварења Фестивала филмове који ће бити приказани на пројекцији у “Рисим“-у.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24383

ТВ Галаксија 32

Scroll to top