Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » Изложба појасева „Вечити круг“ мр Дејана Крстића

Изложба појасева „Вечити круг“ мр Дејана Крстића

19. јул 2013.

У галерији Народног музеја у Чачку отворена је изложба појасева „Вечити круг“, аутора мр Дејана Крстића, етнолога Народног музеја из Зајечара.
Изложба појасева из збирке Етнолошког одељења чачанског и зајечарског Народног музеја представља богату поставку од преко 400 примерака овог дела народне ношње.
Према речима аутора , мр Дејана Крстића, ова колекција има посебан значај због своје разноврсности, а настала је као резултат дугогодишњег истраживања материјалне и духовне функције појаса у народној култури и традицији.
Иако је народна ношња због своје естетске вредности одувек била предмет истраживања, појасеви нису привлачили довољно пажње етнолога због увреженог мишљења да су индентични на сваком поднебљу, што није тачно, напомиње Дејан Крстић и додаје да је овај део ношње изузетно етнолошки читљив.
Изложба “Вечити круг” прва је озбиљна изложба мр Дејана Крстића, који је појасеве за Етнолошко одељење музеја у Зајечару сакупљао од 2005.године. Изложба траје већ 2 године и по 12.пут се представља у Србији, а у плану су гостовања у Мађарској, Бугарској, Румунији и Републици Српској.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24421

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top