Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Саопштење штаба за ванредне ситуације ГМ

Саопштење штаба за ванредне ситуације ГМ

12. август 2013.

Поводом несташице воде узроковане кваром на водоводном систему „Рзав“ до кога је дошло пуцањем цеви на магистралном цевоводу у Пријановићима, Општински штаб за ванредне ситуације општине Горњи Милановац одржао је данас састанак по хитном поступку са предлогом решења снабдевања водом града, приградских и сеоских горњомилановачких насеља. Иначе, општина Горњи Милановац у редовном снабдевању користи 2/3 воде са система „Рзав“, а 1/3 са сопствених локалних изворишта – Бањанског, Брезанског и Вујанског система.

Заменик председника општине Мирослав Миловановић присутнима је рекао да се проблем снабдевања водом решавао и у току протекле ноћи, напомињући да су већ цистерне за воду биле на терену, а да се од раних јутарњих сати врши припрема данашњег целодневног распореда и динамика снадбевања техничком водом из расположивих локалних изворишта, а путем цистерни водом за пиће, наизменично свих делова горњомилановачке општине.

С обзиром да расположиви капацитети са локалних изворишта нису довољни да у потпуности надоместе недостатак воде са „Рзава“, речено је да ће бити и наизменичних обустава испоруке техничке воде по градским реонима. Према речима директора ЈКП „Горњи Милановац“ Рајка Нешковића одлучено је да се са горњомилановачких изворишта, која су била коришћена упоредо са водом из „Рзава“, најпре обезбеди стална снабдевеност техничком водом централног дела града, где се налазе Болница, Дом здравља, вртићи и друге установе од јавног интереса, док ће остали делови горњомилановачке општине бити наизменично снабдевани техничком водом са расположивих локалних изворишта.

Решењем Сектора за инспекцијске послове Министарства здравља Републике Србије, а на основу мишљења Завода за јавно здравље Чачак, забрањено је коришћење воде за пиће из градског водовода до обезбеђења редовног водоснадбевања хигијенски исправном водом, а до тада ће вода за пиће потрошачима бити дистрибуирана са девет цистерни које су на услугу комуналном предузећу уступили ватрогасна јединица, касарна у Горњем Милановцу, Београдски водовод и друга физичка и правна лица. Такође, на хидранту у кругу ЈКП „Горњи Милановац“ грађанство се може самоиницијативно снадбевати техничком водом.

Према најави са овог састанка, инспекцијски надзор на контроли спровођења забране коришћења воде за поливање паркова, вртова, башта, улица и прања аутомобила биће ових дана појачан на градском, а посебно на сеоском подручју.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top