Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Возачи опрез – почиње школска година

Возачи опрез – почиње школска година

Возачи опрез – почиње школска година

2. септембар 2013.

У понедељак 2. септембра почиње нова школска година. Као и сваке године у овом периоду потребно је да возачи поведу посебну пажњу у зонама у којима се налазе школе и да прилагоде брзину кретања својих возила.

Летњи период у коме су ђаци били на распусту приводи се крају. Након нешто више од два месеца, школе ће од понедељка поново бити пуне. И за ђаке и за возаче уследиће период у коме ће се поново привикавати једни на друге, када треба да буду нарочито опрезни.

У Српском комитету за безбедност саобраћаја подсећају возаче да је брзина кретања у зони школе у насељу ограничена на 30 km/h, у периоду од 7 до 21 час, осим ако саобраћајним знаком време забране није другачије одређено.

„Зона школе“ је део пута или улице у непосредној близини школе и као таква обележена је одговарајућом саобраћајном сигнализацијом. Казне за прекорачење брзине у зони школе су до 120.000 динара, 14 казнених поена и забрана управљања моторним возилом до 12 месеци.

Брзина од 30 km/h је такозвана „опраштајућа брзина“ за децу која се својом непажњом нађу на коловозу када наилази аутомобил. При тој брзини возач има веће шансе да избегне удар у дете-пешака, односно дете има веће шансе да преживи ако га возило удари, објашњавају у Комитету за безбедност саобраћаја.

Свако повећање брзине кретања возила у зони школе смањује могућност избегавања саобраћајне незгоде у којој учествује дете-пешак и повећева вероватноћу трагичног исхода евентуалне несреће. Према подацима које је саопштио комитет, у последњих десет година у саобраћају је погинуло више од 350 деце, а повређено је преко 18.500.

Управа саобраћајне полиције саопштила је да ће поводом почетка нове школске године, сваког дана од 1. до 15. септембра, у периоду од 7 до 19.30 часова, на путевима и улицама у близини школа интезивирати рад саобраћајне полиције на спровођењу мера за безбедно учешће деце у саобраћају.

Посебна пажња биће посвећена ученицима који први пут полазе у школу.

Такође, у зони школа саобраћајна полиција појачаће рад на откривању и санкционисању возача који прекораче дозвољену брзину или начине прекршај према пешацима, а посебно према деци.

Као и ранијих година, у свим основним школама у Србији спровешће се предавања „ђацима првацима“ о основним правилима саобраћаја. У току је и утврђивање стања саобраћајне сигнализације у зони школа и отклањање недостатака, кажу у Управи саобраћајне полиције.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23656

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top