Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » „Егзотична изложба“ у Горњем Милановцу

„Егзотична изложба“ у Горњем Милановцу

„Егзотична изложба“ у Горњем Милановцу

6. септембар 2013.

У Галерији Музеја рудничко-таковског краја, у Синђелићевој  7, у Горњем Милановцу биће представљена „Егзотична изложба музеја Војводине“. Посетиоци ће моћи да погледају изложбу од 10. септембра до  8. октобра 2013. године.

Музеј рудничко-таковског краја основан је 15. априла 1994. године као установа која обавља делатност заштите културних добара на територији општине Горњи Милановац. Седиште музеја је тзв. Брковића кућа. Зграда је саграђена 1938. године као породична кућа познатог трговца Ивана Брковића. После рата пренета је у власништво општине. Од 1994. године зграду користи новоосновани Музеј рудничко-таковског краја.

У матичној згради смештени су легати (поклон-збирке) браће Настасијевића, породице Лазић и Боже Продановића, као и стална поставка “Поклони и откупи – време династије Обреновића“. У саставу Музеја су и сталне поставке: “Други српски устанак и српска револуција 1804-1839“ у музеју Другог српског устанка у Такову и “Српска кућа у првој половини XIX века“ у Милошевом конаку у Горњој Црнући.
Иако један од најмлађих музеја у Србији, Музеј рудничко-таковског краја је у досадашњем раду, поред примарне делатности на пољу истраживачког рада и заштите културних добара, остварио низ значајних изложбених, издавачких, програмских и других активности. Музеј је надлежан за културно-историјске споменике и природна добра на територији општине. Пажња је првенствено усмерена на археолошке локалитете, најстарије споменике, као и на заштиту старих објеката сеоске и градске архитектуре. Једном речју, Музеј чува од заборава вековно културно-историјско наслеђе рудничко-таковског краја.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 19306

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top