Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Чачак део међународног пројекта за заштиту природних и културних вредности

Чачак део међународног пројекта за заштиту природних и културних вредности

9. септембар 2013.

У периоду 03. 09. – 07. 09. 2013. год. је реализован координациони састанак у Италији, у оквиру реализације пројекта „Be nature“, за који је Град Чачак потписао Уговор о субвенцији екстерних акција Европске Уније, са Делегацијом Европске Комисије у Београду. Поменутом координационом састанку су присуствовали представници радних тимова из 14 партнерских организација које се баве заштитом природе у 7 држава Југоисточне Европе. Град Чачак je једини партнер из Србије у пројекту „Be nature“, који је део програма „South East Europe“. „South East Europe“ је програм прекограничне сарадње на коме учествују партнери из Италије, Грчке, Аустрије, Мађарске, Бугарске и Румуније.

Носилац пројекта је мађарска организација „Нимфеа“ а укупна вредност пројекта је око 2,5 мил ЕУР при чему део средстава намењен Чачку износи 167.000 ЕУР.

Пројекат се бави увођењем стандарда „Натура 2000“ за заштићена природна добра и националне паркове, заштитом приодних и културних вредности као и подстицањем сарадње у Југоисточној Европи.

Град Чачак ће током реализације пројекта радити на увођењу поменутог стандарда у управљању Овчарско-Кабларском клисуром.
За Град Чачак је посебно значајна размена искустава у области развоја одрживог туризма, имајући у виду Овчарско-кабларску клисуру као значајан ресурс и значајно природно и културно наслеђе на територији нашег града.

Партнери у реализацији пројекта су између осталих: Покрајина Венето (Италија), Провинција Равена (Италија), Технички универзитет из Беча (Аустрија), Округ Тимиш (Румунија), Институт за проучавање делте Дунава (Румунија), Развојна агенција Јужног Епира – Превеза (Грчка), Развојна агенција за подручје језера Балатон (Мађарска), итд.

Град Чачак је учествовао у изради два акциона плана, у једном је имао и улогу коодринаторске организације. Израђени акциони планови су позитивно оцењени од стране Завода за заштиту природе Србије и од свих партнерских организација у реализацији пројекта.

Пројекат је одобрен у оквиру Програма прекограничне сарадње за Југоисточну Европу. Реализација пројекта је започела у фебруару 2012. године по потписивању уговора између Европске Комисије у Републици Србији и Града Чачка. Пројекат траје до децембра 2014. године.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top