Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » Успех изложбе о Пјеру Крижанићу

Успех изложбе о Пјеру Крижанићу

11. септембар 2013.

Чачанска Уметничка галерија „Надежда Петровић“  успешно наступа и ван нашег града. То доказује и велики успех који је изложба “Пјер Крижанић – хроничар једног времена”, кустоса Марије Радисавчевић, доживела у Београду. Након Чачка и Новог сада ова изложба постављена је у Дому омладине, где је изазвала велико интересовање београдске публике.

Изложба Пјер Крижанић: хроничар једног времена омогућава сагледавање стваралаштва овог уметника али и југословенских политичких прилика, личности из света политике и уметности, истакнуте појединце из друштвеног живота у периоду између два светска рата, као и непосредно после Другог светског рата.

Петар Пјер Крижанић (1890–1962), заузима истакнуто место у оквиру наше уметничке и друштвене историографије. Карикатуром почиње да се бави по завршетку студија на Привременој школи за умјетност и умјетни обрт у Загребу. Након преласка у Београд постаје редовни карикатуриста листа Политика и Вечерњих новости, повремено објављује самостално и сарађује с часописима као што су Коприве, Нови лист, Седма сила, Јеж и други, а до 1941. године бави се ликовном критиком. Један је од оснивача хумористичког листа Ошишани јеж.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top