Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Октобар-месец борбе против рака јетре

Октобар-месец борбе против рака јетре

Октобар-месец борбе против рака јетре

24. октобар 2013.
Приближно девет од десет испитаних особа не знају ништа или знају веома мало о вирусном хепатитису, а само 15 одсто њих наводе хепатитис за главни узрок рака јетре. То су подаци добијени регионалним истраживањем, које је обухватило Русију, Шпанију, Турску и Велику Британију, на узорку од преко 5000 испитаника.
Истраживање је спровео Јансен Фармацеутика НВ (Јансен) уз подршку Светске хепатитис алијансе, Европске асоцијације пацијената оболелих од болести јетре (ЕЛПА) и Међународне асоцијације рака јетре (ИЛЦА), ради обележавања октобра као месеца подизања свести о раку јетре, а с циљем да се сазна ниво свести о овим проблемима.
Иако је рак јетре шести најучесталији рак и трећи најчешћи узрок смрти широм света, истраживање је показало значајан недостатак свести о вирусним хепатитисима и повезаности истих са овом врстом рака код шире јавности.
Председник Светске хепатитис алијансе Чарлс Гор је истакао да «ово истраживање јасно поткрепљује потребу да владе земаља у Европи сачине националне стратегије које би се носиле са овим проблемом, јер информисањем људи постоји шанса да се превентира непотребни развој рака јетре и смањи смртност».
Вирусни хепатитиси су запаљења јетре које изазива вирус. Инфекција хепатитисом Б, Ц и Д може да изазове и хроничне хепатитисе, дуготрајну инфекцију која може имати последице опасне по живот, као што су цироза (формирање ожиљака на јетри), отказивање јетре и рак јетре. Тренутно близу 90 одсто људи са хепатитисом Б или Ц не знају да су заражени.
Упркос великој преваленци и смртности од рака јетре, само 15 одсто испитаника у већини земаља зна да је вирални хепатитис узрочник рака јетре. Око 90 одсто случајева рака јетре, глобално гледано, могу се приписати хепатитису Б и Ц.
Непознавање начина преноса вирусних хепатитиса могу људе да доведу у ризик од инфекције. Хепатитис Б се преноси контактом са крвљу и телесним течностима оболелог, док се хепатитис Ц преноси најчешће контактом са крвљу оболелог.
Свест јавности о доступности превентивних мера и метода лечења одувек је била мала. Ово је поткрепљено резултатима истраживања, где је више од половине испитаника било несигурно или је нетачно навело симптоме, начине превенције или лечења хепатитиса Б и Ц. Истраживање је показало и да само око половине испитаника зна да постоји вакцина против хепатитиса Б, док је нешто више људи (око 60 одсто) информисано да је хепатитис Ц излечива болест.
Све ове информације, добијене од испитаника развијених делова Европе, су више него поражавајуће, и могу само да наговесте каква је онда тек ситуација у неразвијеним деловима света.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23656

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top