Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Корак по корак ка човеку

Корак по корак ка човеку

Корак по корак ка човеку

28. октобар 2013.

 Акцијом Општинске управе општине Горњи Милановац под симоболичним називом Дисове изреке “Корак по корак ка човеку“ у којој су учествовале стручне службе Општинске управе уз пуну сарадњу Центра за социјални рад, сачињена је Евиденција лица у стању социјалне потребе на основу које је у току прошле недеље подељено 488.000 динара буџетских средстава за седамдесет и седам особа.

Евидентирана су сва лица у стању социјалне потребе односно стара, болесна и изнемогла лица која живе на градском и сеоском подручју, различите старосне доби и различитог социјалног статуса. Међутим, податак да само 15 особа са сеоског подручја се обратило за помоћ надлежној комисији Општинске управе од укупно 96 евидентираних, а осталих 81 то никада није учинило, као и чињеница да се за помоћ углавном обраћају иста лица и то претежно са градског подручја, навело је чланове Комисије да донесу Одлуку да се овим лицима који се никада нису обраћали за помоћ са руруалног подручја, лично уруче новчана средства приликом обиласка тих особа на терену.

Првенствено је било потребно пронаћи та лица на сеоском подручју, а која углавном живе у неадекватним условима за живот, тако да су посао пописа ове категорије становништа извршили председници месних заједница уз сарадњу житеља свих села горњомилановачке општине.

У записнику чланова Комисије, који су били у посети тих лица на терену од 15. до 22. октобра, евидентиране су забрињавајуће чињенице под којим околностима и условима живе те особе, као и осећање среће тих људи превенствено због посете, а потом због добијеног новца у вредности од 6.000 до 10.000 динара.

У овој акцији су активно учествовали представници Одељења друштвених делатности, Одељења за послове месних заједница и запослени у Центру за социјални рад, који су уједно и чланови надлежне општинске Комисије.

Иначе, при Општинској управи уназад већ неколико година делује Комисија за решевање захтева лица у стању социјалне потребе по Правилнику у којем је прописано да ова категорија становништва по прецизираним критеријумима може поднети захтев за једнократну финансијску помоћ четири пута годишње за набавку лекова, основних животних намирница, школског прибора и сличних потрепштина.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top