Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » „Cvet uspeha za ženu zmaja 2013“

„Cvet uspeha za ženu zmaja 2013“

BEOGRAD – Nagrada „Cvet uspeha za ženu zmaja 2013“ dodeljena je večeras u „Madlenijanumu„ sedmi put zaredom u cilju afirmisanja i podsticanja uspešnih preduzetnica u Srbiji, a u nekoliko kategorija nagrađeno je 13 žena.

Slogan ovogodišnje manifestacije bio je „Žene znaju kako biti uspešna“, a svečanosti su osim predstavnica Udruženja poslovnih žena Srbije, koje ove godine obeležava 15 godina rada, prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, privrednici, sponzori manifestacije, diplomatskog kora…

Priznanje za „najevropskije žensko preduzeće“ dobile su suvlasnica i direktorka preduzeća „Identity Plus d.o.o“ Danijela Biškup i dr Branka Ivošević- vlasnica Specijalističke oftalmološke ordinacije „Perfect Vision““.

Za najbolji model zapošljavanja nagradu su dobile direktorka i suvlasnica „Agroploda“ iz Gložana Jarmila Bohuš i vlasnica Agencije „Nana S.V“ Svetlana Vučković.

U kategoriji „samozapošljavanje“, nagrađena je vlasnica „Butika Sveća“ iz Kikinde Olgica Arađanski.

Dodeljena su i specijalna priznanja i to za afirmisanje ženskog preduzetništva, direktorki i rukovodiocu Udrženja poslovnih žena „Nadežda Petrović“ iz Čačka Gorana Tanasković, Tatjani Nikolić iz Udruženja poslovnih žena „Danica“ iz Leskovca i Dragani Ristić Jovanović iz preduzeća „Farma promet“ iz Niša.

Za pionirski preduzetnički poduhvat u seoskom turizmu nagrađena je Slavica Vračarić, vlasnica domaćinstva Opstanak iz Kremne, nagradu za prodor na nova tržišta dobila je direktorka „Aure“ iz Niša, a za podsticanje inovativnog preduzetništva nagradu je dobila Svetlana Mojić vlasnica preduzeća „Salt &Water d.o.o“ iz Novog Sada.

Cvet uspeha za unapređenje kvaliteta života dobila je Tatjana Jevđović, vlasnica preduzeća Beauty Imagini iz Beograda. Nagrađena je i Mirjana Hemun, vlasnica Poljoprivrednog gazdinstva na Fruškoj Gori.

Na konkurs za ovo priznanje prijavilo se 38 kandidatkinja iz gotovo cele Srbije.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je tom prilikom da je kroz obuke tog udruženja prošlo oko 3.500 žena iz cele Srbije, a da je posao započelo približno 200 njih. Oko 250 članica udruženja umreženo je sa udruženjima u regionu, dodala je Popović Pantić i navela da su u programima tog udruženja posebno mesto imale žene koje su želele da krenu putem preduzetništva kojima je pomagano kroz edukativne programe i mentorski rad u parovima.

Svake godine u okviru manfestacije kroz mini- intervju predstavlja se žena koja je u državnom sektoru postigla uspeh. Ove godine to je bila glavni pregovarač Srbije sa EU Tanja Miščević.

Ona je rekla da je važno jačanje kapaciteta kada je u pitanju ova oblast dodajući da se jako puno gubi ukoliko se ne koristi sposobnost i kreativnost žena koje čine 50 odsto radne snage.

Miščević je navela da žensko preduzetništvo čini jedan segment pomoći malim i srednjim preduzećima i da ima podršku EU ali da mora biti prepoznato i od države.

U mini intervjuu na sceni na kojoj su dodeljene nagrade podelila je svoja iskustva rekavši da je jednostavnije da žena vodi pregovore sa EU jer je sa ženama jednostavnije pregovarati.

Kako je rekla, žene imaju više strpljenja,kao i sposobnost kordinacije oko više stvari istovremeno.

Takođe je, osvrćući se na dodelu nagrade rekla da sve žene koje su dobile nagradu, činjenica da su ušle u preduzetništvo kvalifikuje da se mogu smatrati uspešnim ženama.

Od 2007. godine nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ dobilo je 60 preduzetnica, a ove godine projekat su osim Udruženja poslovnih žena podržali Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Centar CIPE, kao i Nacionalna agencija za regionalni razvoj, Ministarstvo privrede i European SME Week.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top