Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ОПШТИНА ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ У АКЦИЈИ ОЧУВАЊА ЗДРАВЉА

ОПШТИНА ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ У АКЦИЈИ ОЧУВАЊА ЗДРАВЉА

6. новембар 2013.

 

У циљу унапређења и очувања општег здравља, а посебно здравља уста и зуба школске деце на руралном подручју, почела је промотивна кампања за пројекат под називом „Здрави зуби за здраву и насмејану школу“ у организацији општине Горњи Милановац и Дома здравља.

На основу анализе података о стању примарне здравствене заштите школске деце на сеоском подручју, евидентирано је да у предходних шест месеци у четири сеоске амбуланте у којима гравитира приближно 400 ученика из 29 издвојених одељења, стоматолошки конзервативно је третирано само 160 сталних зуба, 22 зуба је заливено и урађено је око 80 екстракција.

Стоматолошке амбуланте постоје само у четири села и то Прањанима, Бершићима, Руднику и Враћевшници од укупно 62 села која се налазе на површини читаве горњомилановачке општине од 836 квадратних километара, површински сврстану међу највеће општине у Србији.

Пројектом је предвиђено да деца школског узраста од првог до четвртог разреда основних школа са сеоског подручја буду обухваћена стоматолошким третманом у две фазе. У првој фази вршиће се едукација и промоција хигијенске и здравствене културе са стицањем знања које ће постати навика у очувању оралног здравља кроз здравствено васпитни рад уз коришћење флајера, постера, анимираних тематских филмова и других помагала. У другој фази биће организовано планско довођење деце са обезбеђеним превозом у најближе стоматолошке амбуланте у којима ће бити обављене потребне стоматолошке интервенције са применом интерцептивних ортодонских метода са упућивањем деце ортодонту, која за то имају индикације.

За почетак имплементације пројекта предвиђено је 300.000 динара буџетских средстава, са сукцесивним планским увећењем износа финасијских средсатва од стране локалне самоуправе према потребама и утврђеним планским активностима.

Пројекат „Здрави зуби за здраву и насмејану школу“ логистички је подржала Стална конференција градова и општина у сарадњи са Норвешком асоцијацијом локалних и регионалних власти кроз програм Подршке локалним самоуправама у децентрализацији друштвених делатности.

 

0
0

Summary:

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23709

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top