Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

11. новембар 2013.

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, Завичајно друштво „Чачани“ данас је положило венце на споменик “Четири вере” на чачанском гробљу. Спомен костурница погинулим ратницима 1912—1918 на гробљу у Чачку или Споменик ратницима четири вере на Градском гробљу у Чачку проглашен је за национално културно добро. Влада Србије, на предлог Министарства културе, сврстала је у ред посебних обележја српске историје овај споменик подигнут на чачанском гробљу 1934. године. Ту заједнички почивају 914 српских и војника Централних сила, а на споменику су уклесани симболи четири верске заједнице: православне, католичке, јеврејске и исламске. По замисли инжењера Исидора Јањића, каменорезац из Чачка Франческо Бербеља саградио је изнад костурнице пирамиду од камена „плави ток“, допремљеног из свог мајдана у Јеминској стени. На свакој од страна постављен је по један верски симбол од јабланичког гранита: православни крст, католички крст, исламски полумесец и јеврејска шестокрака звезда.
 

27. децембра прошле године за национално културно добро. Влада Србије, на предлог Министарства културе, сврстала је у ред посебних обележја српске историје Спомен-костурницу погинулим ратницима 1912–1918, подигнуту на чачанском гробљу 1934. године. Ту заједнички почивају 914 српских и војника Централних сила, а изнад њихове вечне куће подигнута је пирамида са обележјима православне, католичке, мојсијевске и мохамеданске вероисповести.

То је ово гробно место учинило културном вредношћу, већ познатом на далеко. Мештани су спомеником учинили част свом војнику и белег непријатељском, и једним градитељским делом вишеструко уздигли слику о овом поднебљу.По замисли овдашњег инжењера Исидора Јањића, каменорезац из Чачка Франческо Бербеља саградио је поврх костурнице пирамиду од камена „плави ток“, допремљеног из свог мајдана у Јеминској стени. На свакој од страна постављен је по један верски симбол од јабланичког гранита: православни крст, католички крст, исламски полумесец и јеврејска шестокрака звезда.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top