Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА НА СПОМЕНИК ЖИВОЈИНУ МИШИЋУ МИЛАНОВЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ПРИМИРЈА

ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА НА СПОМЕНИК ЖИВОЈИНУ МИШИЋУ МИЛАНОВЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ПРИМИРЈА

11. новембар 2013.

Дан примирја у Првом светском рату, 11 новембар, достојанствено је обежелен и у Горњем Милановцу полагањем венаца на споменик Војводи Живојину Мишићу испред зграде Окружног начелства. Испред општине Горњи Милановац венац је положио члан Општинског већа Радојко Брајовић, потпуковник Недељко Планојевић положио је венас у име Војске Републике Србије, а у име Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918.године венац је положио Владимир Јовановић.

Међународни Дан примирја у Првом светском рату обележава се у свим светским главним градовима држава-победница у Првом свестком рату у знак сећања на 1918.годину када је 11 новембра, у 11 сати, на снагу ступило примирје. Широм Србије, представници државних и локалних власти, удружења грађана, појединци, окупили су се у 11 сати испред војних меморијала и места страдања из раздобља Првог светског рата и полагањем венаца одали почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима.

Чланови Владе Републике Србије, функционери, запослени у државним органима и јавним службама, ученици, студенти, спортисти, јавнe и медијскe личности носили су у седмици пре Дана примирја на видном делу гардеробе амблем на коме је Цвет Наталијина рамонда, по препоруци Владе Републике Србије.

Цвет Наталијина рамонда је у бојама медаље за спомен на повлачење српске војске преко Албаније, расте углавном на истоку Србије и на планини Ниче са највишим врхом под називом Кајмакчалан. Тако да је симболика овог цвета вишеструка како због станишта, тако и због имена добијеног по краљици Наталији Обреновић.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23678

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top