Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ИЗАБРАНА САВЕТНИЦА ЗА ЗАШТИТУ ПРАВА ПАЦИЈЕНАТА

ИЗАБРАНА САВЕТНИЦА ЗА ЗАШТИТУ ПРАВА ПАЦИЈЕНАТА

26. новембар 2013.

 

Oд 1. децембра ове године, на основу Закона о правима пацијената, заштиту права пацијената обезбеђује локална самоуправа, одређивањем лица које ће обављати послове саветника за заштиту права пацијената и образовањем Савета за здравље. Испуњавањем свих критеријума предвиђеним овим Законом, послове саветника пацијената у горњомилановачкој општини обављаће дипломирани правник Љиљана Тешић, начелник Одељења за друштвене делатности Општинске управе општине Горњи Милановац.

Саветник пацијената обавља послове заштите права пацијената по поднетим писменим и усменим приговорима. Такође, пружа и потребне информације и савете у вези са правима пацијената, што значи да ће имати улогу медијатора. Овим Законом пацијенту је по први пут признато 19 права, који сe углавном тичу квалитета у пружању здравствених услуга, а оствариваће се у јединици локалне самоуправе преко саветника пацијената.

Остваривање пацијентових права заснива се на партнерском односу пацијента, здравственог радника и здравственог сарадника уз узајамно поверење и поштовање на свим нивоима здравствене заштите.

Дом здравља, Општа болница, вршиоци приватне праксе и други представници здравствених установа дужни су да на видном месту истакну име и презиме, радно време саветника пацијената, као и адресу и број телефона на који се пацијент може обратити ради заштите својих права.

Треба напоменути, да заштиту права осигураног лица, односно жалбе и примедбе на Републички фонд за здравствено осигурање РФЗО не врши саветник пацијената, већ се она остварује у организацији здравственог осигурања код које је то лице здравствено осигурано.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23656

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top