Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » НАСТАВАК РЕТРОСПЕКТИВЕ ФИЛМОВА ИГОРА ТОХОЉА

НАСТАВАК РЕТРОСПЕКТИВЕ ФИЛМОВА ИГОРА ТОХОЉА

23. децембар 2013.

У оквиру филмског програма Уметничке галерије “Надежда Петровић“ у уторак, 24. децембра у 20 часова у централном простору Галерије “Рисим“, одржаће се друга пројекција ретроспективе филмова редитеља Игора Тохоља.
Игор М. Тохољ је рођен у Београду. Студирао је социологију и завршио филмску и ТВ монтажу на Факултету драмских уметности у Београду. Редитељ је више од 20 документарних и експерименталних филмова, који су приказани и награђивани на фестивалима и ретроспективама у земљи и иностранству. Оснивач је продуцентске куће „Zero“ од 2008. и продуцент је 10 документарних филмова током Регионалне радионице антрополошког филма „Паметник“ 2008-2012. Члан је секције редитеља документарног филма Академије филмске уметности и науке Србије – АФУН и Уметничког савета Филмског центра Србије од 2012.
У уторак, 24. децембра у 20 часова, друге вечери ретроспективе, биће приказани филмови:

1. Кино Архаик: Последња турнеја/Cinema Archaik: The Last Tour, 41′, 2003.

Протагонисти филма су људи из неког другог времена. Полазе на последње путовање по јужном Банату са својим путујућим биоскопом. Приказује се филм “Крос кантри“ Пурише Ђорђевића. У међувремену, све се променило. За њих, време је стало…С друге стране, локално становништво прича о пропасти филма и праве филмске публике.

2. Три капе за чување/ Three Hats For Keeps, 50′, 2005.

Област где се данас налази Падинска Скела, никад није била замишљена као место где би живели људи. Филм нам говори причу о последњим данима места, које је потпуно исто као када је основано након одлуке Комунистичке партије из 1945. године. Такође, оно евоцира значајне историјске догађаје, као што су посете пар диктатора и политичара из периода Хладног рата (Че Гевара, Никола Чаушеску, Ј.Б.Тито, Садам Хусеин). Оно, такође, сумира достигнућа своје шездесетогодишње историје као лоше место за живот, на крају напуштене железничке пруге, са психијатријском болницом, затвором и основном школом смештеним у центар насеља, кроз инстроспективну нарацију њених протагониста.

Филмови су вишеструко награђивани на домаћим и светским филмским фестивалима.

Улаз слободан.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24361

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top