Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ДАНАС ЈЕ БАДЊИ ДАН

ДАНАС ЈЕ БАДЊИ ДАН

6. јануар 2014.

Православни верници у Србији обележавају данас Бадњи дан. На литургијама у храмовима Српске православне цркве и традиционалним породичним окупљањем за посном трпезом, пред Божић, обележава се хришћански празник, којим се прославља рођење Исуса Христа. На Бадње вече, ложи се бадњак. Младо дрво, обично храстово, симболише Христа и дрво које су пастири донели у пећину и које је праведни Јосиф заложио како би се тек рођени Богомладенац загрејао у хладној пећини. Ложење бадњака представља топлину Христо­ве љубави. Бадњак јеи наговештај Христовог страдања и Његовог Крста. Слама која се уноси у кућу подсећање је на ону сламу из јасала на коју је Пресвета Богородица положила тек рођеног Господа. Тамјан којим се кади кућа, као и дарови који се стављају у сламу, подсећање су на дарове које су донели мудраци са Истока и њима даровали Новорођеног Христа.

7. јануара је Божић – дан када се слави рођење Исуса Христа и, заједно са Ускрсом, представља један од највећих хришћанских празника.
Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела. Обичај налаже да укућани првог госта на Божић, положајника, дарују поклонима и госте најбоље што могу. Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу, а прати га велики списак народних обичаја, попут ломљења погаче – чеснице.
Осим Српске православне цркве, Божић се по јулијанском календару слави и у руској, грузијској и македонској цркви, Јерусалимској патријаршији, а обележавају га и Копти.Од Божића до Богојављења, људи се у Србији поздрављају речима “Христос се роди”, а отпоздрављају са “Ваистину се роди”.

 

 

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24361

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top