Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » НЕПЛАНИРАНИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

НЕПЛАНИРАНИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

22. јануар 2014.

Чланови већа општине Горњи Милановац данас су првенствено разматрали изненадни непланираниран предлог за први ребаланас у новој години, што није уобичајено за почетак године, али са повољним поводом – у корист увећања буџетских средстава за ову годину, и то по два основа. Наиме, последњег дана протекле године на рачун општине Горњи Милановац пребачено је 45.200.000 динара републичких средстава, односно средстава Министарства регионалног развоја за реализоване послове на одржавању локалне путне мреже која је изузета из мреже државних путева I и II реда, а по основу достављених ситуација овом министарству и уговора између општине и извођача радова уз извештај стручног надзора. Тиме је општина Горњи Милановац искористила сва средстава која су јој опредељена буџетом Републике Србије у 2013.години за одржавање наведених путева. Други разлог буџетског ребаланса, такође, подстакнут је истим поводом, а то је прилив средстава у износу од 3.123.000 динара на крају прошле године од Фимског центра Србије, а у сврху унапређења техничке базе горњомилановачког биоскопа.

О извештају о мерама и активностима које су спроведене у оквиру стратегије развоја горњомилановачке пољопривреде, а који обухвата низ активности који су финансирани из општинског Аграрног буџета кроз четири пројекта, говорио је Мирослав Миловановић, заменик председника општине. Он је данас говорио и о предлогу програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Горњи Милановац за наредну годину а који има за циљ да пружи финансијску подршку пољопривредним произвођачима на унапређењу пољопривредне производње, осавремењавању технологије производње, прилагођавања стандарда и квалитета тржишта ЕУ. Право на финансијску подршку имаће пољопривредни произвођачи и чланови њиховог домаћинства који се активно баве пољопривредном производњом, уписани у Регистар пољопривредних газдинстава са активним статусом на територији општине Горњи Милановац. Иначе, у овој години за ове намене планирана су средстсва у износу 13.950.000 динара од укупних 20 милиона колико износи аграрни буџет за ову годину, док је у прошлој години за подстицајна средстав издвојено 8.950.000 динара од укупно 16 милиона колико је износио прошлогодишњи аграрни буџет.

Начелница одељења друштвених делатности Љиљана Тешић информисала је већнике о објављеном јавном позиву за расподелу средстава за 2014. годину удружењима из области културе, социјалне, здравствене заштите и црквама, а која се финасирају или суфинансирају из буџета општине Горњи Милановац, а на основу критеријума и процедуре Правилника који је донео председник општине Милисав Мирковић за избор програма рада или пројеката ових удружења. Након истека рока јавног позива, заседаће надлежна комисија која након отварања понуда саставља извештај који садржи предлог пројекта, учеснике на конкурсу и износ средстава за реализацију сваког појединачног пројекта и упућује Општинској управи и Општинском већу на усвајање. Након тога Уговоре о финансирању или суфинансирању са уговорном страном потписаће председник општине.

Већници су данас подржали предлог председника општине и на основу захтева Основног суда у Горњем Милановцу одобрили финасијску помоћ у куповини два рачунара у износу од 100.000 динара, а на основу захтева основног јавног тужилашта у Горњем Милановцу за оспособљавање садашњих неусловних канцеларија овог органа одобрена је и финасијска помоћ у износу од 182.202 динара, како би након враћања у Горњи Милановац из Чачка, несметано обављали послове у оквиру својих надлежности.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top