Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » ОТВОРЕНА 15. ИЗЛОЖБА ЧАЧАНСКОГ ИЗДАВАШТВА

ОТВОРЕНА 15. ИЗЛОЖБА ЧАЧАНСКОГ ИЗДАВАШТВА

12. фебруар 2014.

У Галерији Народног музеја отворена је 15. изложба чачанског издаваштва са ретроспективом досадашњих дешавања и времепловом награђених аутора и књига. Завичајно одељење, на челу са ауторима изложбе Оливером Недељковић и Тијаном Мутавџић, забележило је пораст броја објављених публикација, па је фонд библиотеке обогаћен са 414 монографских и 28 серијских публикација од 34 издавача, а 13 публикација представља ауторска издања.

Жири у саставу: Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник, др Светислав Љ. Марковић, професор Високе школе Техничких струковних студија, и Даница Оташевић, директор Градске библиотеке, одлучили су да Награду „Даница Марковић“ за издавачки подухват у 2013.години доделе Издавачкој кући „Пчелица“ за целокупан допринос неговању књижевности за децу, са посебним освртом на Библиотеку „Пчелица ПЛУС“ која обухвата књиге савремених српских писаца за децу и младе. У ужи избор заслужно су ушле публикације: „Катрга кроз векове“ др Живорада Миновића у издању Месне заједнице Катрга, „ Споменица Народног музеја у Чачку 1952-2012.“ издање чачанског музеја, и књига „Радмило“ др Светислава Љ. Марковића у издању Удружења „Мајстори баскета“.

Награду „Исаило А. Петровић“ за најбоље ликовно-графички опремљену публикацију, добио је Зоран Јуреш за дизајн књиге сабраних песама Владислава Петковића Диса „Са заклопљеним очима“ у издању Градске библиотеке и публикације „Музеј детињства“ у издању Народног музеја. О награди која носи име првог чачанског штампара Исаила А.Петровића одлучивао је жири у саставу: Бојана Стаменковић, Божидар Плазинић и Драгана Лазовић. Квалитетом дизајна истакле су се и едиција „Приче из шуме“ Издавачке куће „Пчелица“, књига „Како је Чачак заволео рокенрол“ и каталог „Међународни фестивал анимације Аниманима“ у издању Дома културе, које су се нашле у ужем избору за награду.

Изложбу „Штампана реч“ свечано је отворио Владимир Димитријевић, професор чачанске Гимназије, аутор и коаутор бројних књига и новинских чланака. Професор Димитријевић је у својој беседи истакао важност постојања јавних библиотека у ери фаворизовања дигиталних форми и похвалио рад, богати фонд и драгоцену улогу чачанске Библиотеке у нашој заједници.

За музички део програма биле су задужене ученице чачанске Музичке школе „Др Војислав Вучковић“ Анђела Тодоровић и Мина Цветковић из класе професора Кароља Марочика.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24361

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top