Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » УСКОРО РЕШЕЊЕ ЗА ПРОБЛЕМ ЛЕКАРА ИЗ ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА

УСКОРО РЕШЕЊЕ ЗА ПРОБЛЕМ ЛЕКАРА ИЗ ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА

20. март 2014.

Поводом неисплаћених зарада у Дому здравља испред зграде општине Горњи Милановац, данас је лекар хитне помоћи Иван Продановић штрајком глађу изразио своје незадовољство. Тим поводом председник општине Горњи Милановац Милисав Мирковић обавио је разговорe са лекаром Продановићем на тему овог проблема који уназад дужи период траје у многим Домовима здравља у Србији, због неизмирења личних доходака доктора који нису на уговореној листи за финансирање од Републичког Фонда здравственог осигурања.

Доктор Продановић је у разговору са председником Мирковићем, уз изражено поштовање, рекао да нема ништа лично против председника Мирковића, али да једино медијским путем може да скрене пажњу на свој, и својих колега, нерешив проблем око исплата зарада. Председник Мирковић је рекао да локална самоуправа може да финанисира одређене материјалне трошкове Дома здравља. И ове године смо овогодишњим буџетом обезбедили средстава за помоћ нашем Дому здравља, што радимо и сваке године, у износу од седам милиона динара. Уколико Управни одбор Дома здравља процени да неки део средстава може да употреби за исплате, та одлука неће бити оспорена од локалне самоуправе, само уколико је законита, рекао је Мирковић. Трајније решење мора да изнађе РФЗО у сарадњи са надлежним министарством.

На интервенцију министарске здравља Славице Ђукић Дејановић, поводом изналажења решења по овом питању, у Горњи Милановац је дошао прим. др Зоран Ковачевић, помоћник министра – Сектор за организацију здравствене службе. Он је након више сати разговора са доктором Продановићем, руководством Дома здравља и представницима локалне самоуправе, предложио да се тренутно решење проблема реши тако да се дуговања за исплате неуговорених доктора подмире опредељеним локалним буџетским средствима, а да ће се Дому здравља рефундирати републичка средства за планиране намене ове установе. То би било тренутно решење проблема, али да ће се дуготрајније решење запослења око 1000 доктора са неуговрених листа у Србији ускоро решавати, најавио је помоћник министра прим. др Зоран Ковачевић.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24390

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top