Nalazite se ovde:Naslovna » Образовање » „ПЧЕЛИЦА“-ПРЕДСТАВНИК СРБИЈЕ НА САЈМУ КЊИГА У БОЛОЊИ

„ПЧЕЛИЦА“-ПРЕДСТАВНИК СРБИЈЕ НА САЈМУ КЊИГА У БОЛОЊИ

31. март 2014. године

Снови чачанског издавача су се остварили овогодишњим првим званичним наступом на Сајму књига у Болоњи, престижној и највећој светској манифестацији у области књижевности за децу.
Сајам књига у Болоњи одржан је 51. пут од 24. до 27. марта 2014. године у огромном сајамском комплексу у том познатом универзитетском граду. „Пчелица“ је представљала Србију на овој великој манифестацији, која окупља преко 1200 излагача из 75 држава.
Екипа „Пчелице“ се дуго припремала за ову манифестацију, превела је велики број књига на енглески језик и одштампала посебан каталог са понудом лиценцних издања. Седмочлани тим овог чачанског издавача је на самом старту Манифестације успоставио значајне контакте са литерарним агенцијама и издавачима из различитих делова света. Сајам у Болоњи је искључиво пословног карактера и представници „Пчелице“ су имали довољно времена да обиђу штандове бројних колега из различитих делова света, али  и да се посвете активностима на сопственом штанду. Издавачки програм „Пчелице“ је највише привукао издаваче из Русије, Украјине, Пољске, Бугарске, Румуније, као и колеге из бивших југословенских република – Словеније, Хрватске и Македоније. Међутим, за поједине наслове, попут едиције књига „Приче из шумеˮ и сликовница „Бајке и митови народа светаˮ, владало је и интересовање издавача из Шпаније, Италије, Бразила, Уругваја, Кине, Индије, Марока, Ирана и других држава које су послале своје представнике у Болоњу.
Четири хале великог сајамског комплекса у Болоњи биле су тих дана стециште најпознатијих светских издавача, писаца, преводилаца, илустратора и дистрибутера књига за децу. Одржана су бројна предавања и дебате о савременим токовима књижевности за децу, а традиционално су проглашени најбољи издавачи, аутори и илустратори у више категорија.
За чачанског издавача тек сада предстоје велике обавезе. Следи наставак преговора који су започети у вези са уступањем ауторских права, потписивање уговора, али и рад на објављивању нових наслова за други део календарске године, као и за следеће сајмове. Представници „Пчелице“су наступом у Болоњи постали део велике породице светских издавача за децу и такав приступ послу имаће за циљ да се и младим читаоцима у Србији пружи квалитетна литература која иде у корак са временом и развојем друштва.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24361

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top