Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ОПШТИНА ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ДОБИЛА САГЛАСНОСТ ОД МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ

ОПШТИНА ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ДОБИЛА САГЛАСНОСТ ОД МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ

5. април 2014. године

Општини Горњи Милановац дата је очекивана сагласност Министарства пољопривреде Владе Републике Србије на предлог Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја на подручју ове општине за текућу годину. Добијеном сагласношћу омугућена је даља процедра реализације овог програма.

Предстоји да овај Програм усвоје општински већници на чији се предлог расписује јавни конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава у локалном недељнику, а након спроведеног конкурса на основу законске процедуре о исуњености услова, биће донета и коначна одлука о подели средстава пољопривредним произвођачима. Они ће моћи да конкуришу за средства за набавку нове механизације, опреме за наводњавање и набавку садног материјала.

Са пољопривредницима којима буду одобрена средства према прописаном конкурсу, председник општине Милисав Мирковић потписаће уговоре о међусобним правима и обавезама везано за коришћење бесповратних подстицајних средстава.

Овим програмом подстицања развоја пољопривреде општине, овогодишњим буџетом опредељена су бесповратна подстицајна средства у износу од 13.950.000 динара, са циљем пружања финансијске подршке пољопривредним произвођачима на унапређењу пољопривредне производње, осавремењавању технологије производње, прилагођавања стандарда и квалитета тржишта ЕУ.

Право на ову финансијску подршку, имају пољопривредни произвођачи који се активно баве пољопривредном производњом, под условом да је пољопривредно газдинство уписано у Регистар пољопривредних газдинстава са активним статусом. Други важан услов је да су пољопривредна газдинства са пребивалиштем на територији општине Горњи Милановац уписани у Регистар пољопривредних газдинстава по основу права својине, односно закупа пољопривредног земљишта које се налази на територији општине Горњи Милановац на којем се баве пољопривредном производњом.

Подсећамо, за унапређење пољопривредне производње на Горњомилановачком подручју овогодишњим буџетом је предвиђено 20.000.000. динара. Од тог износа, за постицајна средства, издвојено је највише 13.950.000, за противградну заштиту 3.750.000 динара (надокнаде за стрелце 1.750.000 и набавку противградних ракета 2.000.000), калцификација земљишта 1.000.000, вештачко осемењавање крава 1.000.000, едукација пољопривредних произвођача 100.000 и дотација удружењима 200.000 динара.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24361

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top