Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » ВЕЧЕ ПЕСАМА БОЛА И ПОНОСА

ВЕЧЕ ПЕСАМА БОЛА И ПОНОСА

9. април 2014.

Градска библиотека у Чачку уприличила је синоћ књижевно вече посвећено Владиславу Петковићу Дису и Милутину Бојићу, под називом ”Песме бола и поноса”. У програму, којим је обележено сто година од почетка Великог рата, учествовали су драмски уметник Хаџи Ненад Маричић, ученици Гимназије са професором Мирјаном Јаневском, виолински камерни оркестар чачанске музичке школе и Љубиша Ћирковић, водитељ.
Владислав Петковић Дис је рођен 1880. године у Заблаћу код Чачка, завршио је само четири разреда Гимназије и није положио матуру, сам се издржавао од малих хонорара и учитељског посла по селима. Милутин Бојић је рођен у Београду 1892. године, био је одличан ђак, студирао је филозофију. Ова два песника су имала  различит песнички пут, али су се оба песника нашла у колонама српске војске и народа који су пред непријатељем 1915. године пошли из своје земље, прешли Албанију и уточиште добили на грчком острву Крф. Песник „Тамнице“ и „Нирване“ утопио се у зору 17. маја у Јонском мору на повратку из Француске на Крф када је торпедован путнички брод „Италија“, мору које ће Бојић опевати у „Плавој гробници“. Милутин Бојић умро је у 25 години у солунској болници 6. новембра 1917. од туберколозе.
Стихове Бојића и Диса казивао је глумац Народног позоришта из Београда Хаџи Ненад Маричић. Ученици Гимназије Петар Павловић, Милош Вукадиновић и Димитрије Видојевић извели су песму „Креће се лађа Француска“ коју је компоновао Бранислав Милосављевић, а ово поетско – музичко вече завршено је песмом „Тамо далеко“, коју су извели Павле Глинтић и Петар Грбовић, уз пратњу оркестра виолина Музичке школе „Др Војислв Вучковић“ из класе професорке Оливере Филиповић.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24361

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top