Nalazite se ovde:Naslovna » Хроника » МОШТИ СВЕТЕ ПЕТКЕ

МОШТИ СВЕТЕ ПЕТКЕ

28. април 2014.

У уторак, 29. априла мошти Преподобне мати Параскеве биће изложене у манастиру Вољавча, а након тога биће враћене у манастир Фенек, одакле су и донете. Овај манастир се налази у близини Јакова, 25км од Београда, некада општина Земун а сада Сурчин. Иако географски не припада Фрушкој Гори постоји велика историјска повезаност са фрушкогорским манастирима. Манастирска црква посвећена је светој мученици Параскеви. Према народном предању манастир је саграђан у другој половини 15. века а основали су га Стефан и Ангелина Бранковић.

Преподобна мати Параскева је родом из Епивата, града који се налази између Силимврије и Цариграда. Молитвама над њеним светим моштима болесници су се исцељивали од разних болести. Касније је њено чудотворно тело пренето у Цариград, затим у Трново, па у Београд (на заузимање кнегиње Милице). У Београду је подигнута црква св. Петке, која постоји и данас на Калемегданској тврђави, где се налази и извор са чудотворном водом. После пада Београда Турци су пренели мошти св. Петке у Цариград, где су се десила многа чуда, тако да су је поштовали и хришћани и муслимани. У XVII веку пренешена је у румунски град Јаши, у цркву св. Три Јерарха. То је било 14. октобра по јулијанском, односно 27. октобра по грегоријанском (новом) календару 1641. године и овог датума слави се успомена на ову велику светитељку.
Ову светитељку Параскеву наш народ обично зове св. Петка, а у српским приморским крајевима „Петка Биоградска“, јер су јој мошти почивале такође и у Београду. Такође је позната и као „Петка Трновска“, јер су јој мошти биле у Трнову.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top