Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » 309 КЛИЗИШТА НА ТЕРИТОРИЈИ ГОРЊОМИЛАНОВАЧКЕ ОПШТИНЕ

309 КЛИЗИШТА НА ТЕРИТОРИЈИ ГОРЊОМИЛАНОВАЧКЕ ОПШТИНЕ

21. мај 2014.

Прикупљени подаци који су јутрос обједињени и чине извештај члановима Штаба за ванредне ситуације потврђују да до данашњег дана има укупно 309 клизишта у 44 месне заједнице, угрожено је 234 домаћинстава са 611 становника, саопштио је председник горњомилановачке општине Милисав Мирковић на данашњој седници Штаба.

На читавој територији горњомилановачке општине најоштећеније су 18 насељених места и то од последица поплава – села Млаковац, Брђани, Семедраж, Таково, Бершићи, Лозањ, Горњи Бањани, Леушићи, Каменица, Богданица, Доња Црнућа, Враћевшница. Села угрожена поред поплава, а сада и клизиштима су Заграђе, Угриновци. А највише штета од клизишта су претрипела села рудничког краја – Варнице, Трудељ, Драгољ, Ручићи, у овим селима поред непроходности путних праваца многи становници су остали и без кућа и помоћних објеката и даље постоји опасност од кретања земљишта.

Тешка механизација, камиони, скипови, багери и друге машине локалних општинских предузећа за путеве, предузећа за изградњу, уз велико ангажовање приватних грађевинских фирми „АзВирт“, „Свин“, предузеће за путеве Београд и путеви Чачак, су непрестано на теренима широм општине.

Општинске комисије за процену штете свакодневно до краја недеље пописују по теренима. На општинску писарницу, као и по пријавама у месним канцеларијама, уназад неколико дана се оглашава оштећено становништво, тако да и на основу тих пријава делују екипе на теренима. Мада, судећи по појединим нереалним пријавама, чланови Штаба апелују на грађанство на веродостојне изјаве и пријаве јер ће се провера стања вршити на више начина.

У селу Брђани до сада је евидентирано 120ха оштећене обрадиве површине. Наиме, сав муљ, шодер, разни отпад и све што су воде Деспостовице и Дичине понеле дуж општине Горњи Милановац налази се на ораницама Брђанског поља. У току је велика акција рашчишћавања удружених мештана и волонтера.

Дописом Министарстава пољопривреде, забрањује се коришћење за сопствене потребе и стављање у промет свих пољопривредних производа са поплављеног подручја – засади различитих врста поврћа, воће и др пољопривредне културе као и пољопривредни производи ускладиштени у амбарима, траповима, поплављеним пластеницима јер постоји могућност како контаминације бактериолошким изворима загађења тако и могућност хемијског загађења. Комунално предузеће врши контролу исправности воде локалних водовода у Прањанима, Брајићима, Теочину, Брђанима, Враћевшници и Горњој Црнући. Црвени Крст и Центар за социјални рад извршиће дистрибуцију помоћи у храни и води најугроженијим лицима у Заграђу, Трудељу, Варницама и Угриновцима.

Поједини пољопривредни произвођачи затражили су помоћ у сену и сточној храни која ће им бити отпремљена. Бале сена у великим количинама су донирали Томашевић Драган из Такова, Милан Глишовић и Петровић Ратко из Велеречи и горњомилановачки војни гарнизон. Такође, Радомир Недић из Теочина донирао је Црвеном крсту 1.500 кг кромпира за потребе народне кухиње. Становници Радничке улице, тзв. Типоластичиног насиља, припремили су пакете хуманитарне помоћи за Крупањ, до сада на рачуну Црвеног крста има 73.000 новчаних донација, новчана средстава прикупљају млади и волонтери Горњег Милановца, као и многобројни грађани. Хуманитарна помоћ стиже свакодневно, у току дана стижу камиони мекедонских општина Куманово и Кавадарци, а стигла је помоћ и из словеначке општине Старше. Сва новчана средстава биће уплаћивана на уплатни рачун буџета за отклањање последица од елементарне непогоде на подручју општине Горњи Милановац број:

840-744151843-84 са позивом на број 85041100

Због проглашене тродневне жалости на територији Републике Србије, отказују се све културне спортске и друге манифестације на територији општине Горњи Милановац, а заставе су спуштене на пола копља.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top