Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ОДРЖАНА СЕДНИЦА САВЕТА МОРАВИЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

ОДРЖАНА СЕДНИЦА САВЕТА МОРАВИЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

12. јун 2014.

Савет Моравичког округа одржан је данас у Горњем Милановцу на коме су присуствовали председници општина Лучани, Ивањице, Горњи Милановац, заменик градоначелника Чачка и секретар Скупштине града Чачка, а којим је председавао начелник Моравичког округа Дарко Домановић.

Након усвајања извештаја са прошле седнице Савета, највише се говорило о актуелном пројекту Развој палијативног збрињавања у Србији” који је заједнички пројекат Министарства здравља и Европске уније и који ће обезбедити техничку подршку за успостављање свеобухватног и модерног система палијативног збрињавања у Србији. У том смислу, пројекат ће услуге палијативног збрињавања учини доступним свима којима су оне неопходне, укључујући одрасле и децу у одмаклим фазама малигних и других тешких болести, као и да ове услуге учини доступним и социјално угроженим групама, рекла је данас др Љиљана Стојановић консултанат за јавно здравље и члан пројектног тима Министарства здравља и Европске уније.

Иначе, палијативно збрињавање је приступ којим се побољшава квалитет живота пацијената суочених са неизлечивом болешћу, као и њихових породица, кроз превенцију и олакшавање патњи путем раног откривања и непогрешиве процене и лечења бола и других проблема – физичких, психосоцијалних и духовних.

Данас се на савету разматрало стварање широке партнерске мреже на нивоу локалне заједнице, а у складу са стратешким циљевима утврђеним Стратегијом за палијативно збрињавање и Акционим планом за њено спровођење који подразумевају укључивање свих заинтересованих учесника на нивоу локалне самоуправе у развој палијативног збрињавања.

Њихова улога биће унапређење комуникације и сарадње између свих пружалаца услуга палијативног збрињавања на локалном нивоу како би се пацијентима омогућило квалитетно палијативно збрињавање и кретање пацијента између различитих нивоа здравствене заштите које се одвија неометано и не представља додатно оптерећење за пацијента.

Оснивање већег броја локалних координационих тела у будућности ће значајно допринети бољој координацији услуга палијативног збрињавања на свим нивоима здравствене заштите. На ову тему говорили су и др Раде Милошевић, директор здравственог центра у Чачку и др Вера Крунић као и главана сестра Чачанске болнице Јелена Глишић.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 18674

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top