Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ОДРЖАНО ОПШТИНСКО ВЕЋЕ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

ОДРЖАНО ОПШТИНСКО ВЕЋЕ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

11. јул 2014.

Извештај о расподели бесповратних подстицајних новчаних средстава горњомилановачким пољопривреницима разматран је као прва тачка данашњег заседања. Након излагања председника Комисије за расписивање јавног конкурса за доделу бесповратних средстава на основу Програма подршке руралној политици општинског правобраниоца Срђана Лукића, а који је у свом излагању навео да се на конкурс пријавило укупно 88 пољопривредника од тога:

60 захтева је одобрено за куповину нове механизације и опреме,

12 пољопривредника моћи ће користити општинска бесповратна средства за набавку нове опреме за наводњавање, копање артерских бунара, набавку нових цистерни за наводњавање, копање обичних бунара и уградња бетонских прстенова и копање мини акумулација,

7 пољопривредника своја бесповратна средства ће утрошити за подизање производних засада малина, купина, јабука, крушака, шљива, јагода, дуње, ароније, боровнице, вишања и трешњи и преосталих 9 пољопривредних предузимача нису испунили конкурсне услове.

У општинском овогодишњем буџету за подршку аграрној политици на подручју наше општине извојено је 20 милиона динара од тога само за расподелу бесповратних подстицајаних средства пољопривредницима је било на располагању 13.950.000 динара, међутим, по конкурсу је подељено само 4 милиона динара. Отуда и зачуђујући коментар већника из Прањанског краја који је наглас констатовао „општина даје новац, а пољопривредници их неће?!“ са предлогом да се преосталих 9.950.000 динара утроши за пољопривреду у следећој години.

Председник општине Милисав Мирковић је образложио да ће се за наредну годину неоспорно планирати нови аграрни буџет, а да ће се због ових не подељених бесповратних средстава овогодишњег аграрног буџета врло брзо поновити конкурс, односно јавни позив. Поједини разлози пољопривредника због неодазивања на конкурс се углавном тичу недостатака новца за учешће или времена за одабир бољег произвођа механизације и опреме или бољег-сертификованог расада итд.

Већници су данас једногласно одобрили и расподелу 200.000 динара средстава из општинског буџета за пет Удружења из области пољопривреде за реализоване програме од јавног интерса. Тако да је по 40.000 динара одобрено удружењу произвођача јагодичарског воћа „Виламет Сувобор“, удружењу малих произвођача Рудничко-таковског краја, друштву пчелара Рудник и друштву пчелара „Матица“.

Током седнице размотрен је и усвојен Споразум о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији Програма или мера активне политике запошљавања између Националне службе запошљавња и општине Горњи Милановац. Чланови Општинског већа данас су усвојили предлог расподеле средстава из текуће буџетске резерве између осталог за партерно уређење дворишта ОШ Иво Андрић у Прањанима у износу од 400.000 динара, док је за основну школу у Брђанима одобрено 60.000 динара за вршење надзора за електро радове на доградњи санитарног чвора, као и 50.000 динара за организацију традиционалне манифестације “Завичајни збор Брђанаца“, који ће се одржати 9. и 10. августа, 150.000 средстава из буџетске резерве одобрено је и ЈП за изградњу општине Горњи Милановац за обележавање коловоза и аутобуских стајалишта у главној улици.

Данас је размотрена информација о предузимању превентивних мера заштите од пожара са упозорењем Штаба за ванредне ситуације којим се упозоравају власници пољопривредног земљишта на територији општине Горњи Милановац, да су обавезни да спроводе превентивне мере заштите од пожара за време жетве и уклањања пожњевених усева, за време превоза и ускладиштења стрних усева. Овим упозорењем запрећено је новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара, уколико се ложи отворена ватра у шуми на удаљености од 200 м од руба шуме, спаљују остаци стрних усева, смеће и биљни остаци на отвореном простору лажно пријави пожар или друга техничко-технолошка несрећа.

У упозорењу стоји да податке о потенцијалним и изненадним опасностима треба јавити на телефоне и то:

Подручне ватрогасноспасилачке јединице Горњи Милановац

Полицијске станице

Горњи Милановац

Хитне помоћи Горњи Милановац

Општинском штабу за ванредне ситуације Горњи Милановац

193

192

194

032/515-00-50

032/ 711-503

032/713-225

032/713-631

032/515-00-45

032/716-055

032/717-311

032/720-280

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top