Nalazite se ovde:Naslovna » Куда вечерас » ЛУИС БУЊУЕЛ – МЕКСИЧКИ ФИЛМОВИ У ДОМУ КУЛТУРЕ

ЛУИС БУЊУЕЛ – МЕКСИЧКИ ФИЛМОВИ У ДОМУ КУЛТУРЕ

6. август 2014.

У оквиру филмског програма Дома културе од 4. до 8. августа од 20:30 часова у великој сали биће приказани играни филмови Луиса Буњуела.
ЛУИС БУЊУЕЛ је широј публици познат као шпански редитељ, међутим, он је 1949. добио мексичко држављанство и у Мексику је живео и стварао до своје смрти 1983. Буњуел је у овој земљи снимио чак 29 својих остварења. Чачанска публика ће имати прилику да погледа 5 филмова из овог периода, са титловима на српском језику. За публику данашњице, засићену високобуџетним филмовима холивудске продукције, Буњуелова генијална остварења представљају право освежење. Тако на пример, за разлику од већине његових филмова (драме и трагедије), „Велика лобања“ припада жанру комедије, тачније, комедије интриге, веома популарне у хиспанском свету. Глумачку поставку филмова чине нека од највећих имена мексичке кинематографије: Андрес Солер, Росарио Гранадос, Густаво Рохо, и нпр. Фернандо Солер, кога легендарни шпански режисер ангажује и у породичној мелодрами црно-беле продукције „Кћи преваре”. Скрећемо пажњу и на филм „Успон у небо“, у коме би домаће гледалиште могло да препозна идеју остварену у филму Слободана Шијана „Ко то тамо пева“, или филм “Назарин” који је настао по делу шпанског писца Переса Галдоса (Бенито Пéрез Галдóс), којег је Буњуел веома ценио.

понедељак 4. август
ВЕЛИКА ЛОБАЊА, 1949, 92 мин

Удовац, богаташ и пијанац Рамиро, дозвољава својој деци, Викторији и Едуарду да га искоришћавају, као и свом брату лењивцу Ладиславу и снахи Милагрос. Очајан, његов брат Грегорио одлучује да га убеди да су банкротирали и да његова породица мора да ради да би преживела.
Сценарио: Џенет и Луис Алкориса
Улоге: Фернандо Солер, Розарио Гранадос, Андре Солер, Густаво Рохо

уторак 5. август
КЋИ ПРЕВАРЕ, 1951, 77 мин

Откривши да га је преварила супруга Марија, Кинтин је избацује из куће. Одлазећи, жена му добацује да је њихова ћерка Марта заправо плод једне преваре. Огорчен, Кинтин оставља девојчицу код Ленћа и његове жене Тоње.  После више година, Марија убеђује Кинтина да га је слагала о очинству и да треба да иде да тражи своју кћерку.
Сценарио: Карлос Арнићес, Луис Алкориса
Улоге: Фернандо Солер, Алисија Каро, Фернандо Сото, Рубен Рохо

среда 6. август
УСПОН У НЕБО, 1952, 74 мин
Млади Оливеиро мора да прекине свој медени месец на мору због тога што је његова мајка, доња Естер, на самрти. Мајка тражи од Оливеира да оде у Петатлан по адвоката Фигероа како би могла да састави тестамент. Оливеиро креће на пут у расклиматаном аутобусу којим управља возач Силвестер. Током пута, младић ће морати да се избори са читавим низом непредвидивих ситуација, као и са сензуалном и кокетном Ракел која је упорна у жељи да води љубав са Оливеиром.
Сценарио: Мануел Алтолагуире, Луис Буњуел
Улоге: Лилиа Прадо, Естебан Маркес, Луис Асевес Кастањеда

четвртак 7. август
ИЛУЗИЈА ПУТУЈЕ ТРАМВАЈЕМ, 1954, 82 мин

Сазнавиши да ће трамвај бр. 133, у којем су радили целог живота, да се повуче из употребе, Каирелес и Тарахас се напијају и одлучују да га украду. Те ноћи превозе еклектичну групу путника која укључује једног финог господина, две монахиње, једног професора и његове ученике и неколико касапина. Следећег јутра, Каирелес и Тарахас покушавају да врате трамвај, али се суочавају са јогунастим Папа Пиниљосем, пензионисаним инспектором који хоће да их пријави.
Сценарио: Маурисио де ла Серна, Хозе Ревуелтас
Улоге: Лилиа Прадо, Фернандо Сото, Карлос Наваро

петак,8.август
НАЗАРИН, 1959, 94 мин

У Мексику с почетка двадесетог века, скромни свештеник Назарин дели своју немаштину са сиромашнима који живе у околини Ћанфине гостионице. Пошто је пружио заштиту проститутки која је изазвала пожар у гостионици, Назарин се осећа обавезним да напусти то место. На том путу, његове активности изазивају низ сукоба који се супростављају његовој визији хришћанског милосрђа.
Сценарио: Хулио Алехандро, Луис Буњуел
Улоге: Марга Лопес, Франсиско Рабал, Рита Маћедо, Игнасио Лопес Тарсо

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top