Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » У СЛУЧАЈУ ПОЖАРА ПОЗВАТИ 193

У СЛУЧАЈУ ПОЖАРА ПОЗВАТИ 193

16. април 2015. године

 

Услед наступајуће сезоне пољопривредних радова повећана је опасност од појаве пожара на отвореном простору. Присуство сасушене траве, жбунасте вегетације и биљног отпада на пашњацима, ливадама и утринама, уз појаву ветра изузетно су повољни услови за појаву пожара.

Поред бројности и велике материјалне штете, која је овим пожарима изазвана, на опасност од избијања и ширења пожара указују и случајеви из предходних година у којима су лица била теже повређена, а било је и случајева са смртним исходима. Пожарима су захватани и већи шумски комплекси, а у једном броју случајева уништени су воћњаци и економски објекти.

Обзиром на учесталост пожара на отвореном простору и обим насталих последица, Одељење за ванредне ситуације у Чачку, апелује на предузећа у области пољопривреде, пољопривредне произвођаче и грађане, да за време извођења пољопривредних и других радова којима могу изазвати пожар, исте обављају уз максималну опрезност и преузимају све неопходне мере заштите како би се избегао настанак и ширење пожара.

Напомињемо да је, Законом о заштити од пожара, забрањено ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од шуме, као и спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака. Такође, Законом је, у овим случајевима, предвиђена и надокнада трошкова интервеција ватрогасно-спасилачких јединица и подношење захтева за покретање прекршајног поступка против лица која врше спаљивање.

КАО ПОСЕБНО ВАЖНО НАГЛАШАВАМО ДА ГРАЂАНИ У СЛУЧАЈУ ИЗБИЈАЊА ПОЖАРА ТРЕБА ОДМАХ ДА ПОЗОВУ ВАТРОГАСНО СПАСИЛАЧКУ ЈЕДИНИЦУ НА ТЕЛЕФОН 193.

ОДЕЉЕЊЕ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТАЦИЈЕ

У ЧАЧКУ

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top