Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ВАВЕДЕЊЕ И ХРИШЋАНСКО ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ

ВАВЕДЕЊЕ И ХРИШЋАНСКО ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ

4. децембар 2015. године

Празник Ваведење је посвећен довођењу Пресвете Богородице у јерусалимски храм.
Јоаким и Ана родитељи Пресвете Богородице, дуго нису могли да имају децу. Након дугих молитава и много проливених суза заветовали су се да ако им Бог подари дете да ће га Њему посветити. Добили су малу Марију. Свој завет су испунили када је Марија напунила три године одвевши је у јерусалимски храм где ју је дочекао свети Захарија, отац Св. Јована Крститеља. Бог је на овај начин припремио Пресвету да постане мајка Богомладенца Христа. Она је живећи у храму у посту, молитви и ручном раду проводила своје време. Тако је мала Марија-будућа Мајка Божија поставила темељ свим девственицама и монасима кроз историју. Била је веома послушна, мирна и тиха. У 14-ој години јавио јој се Архангел Гаврило и објавио радосну вест да ће родити Сина Божијег.
Смисао завета Реч завет, означава савез, обећање, договор. Основна књига Хришћана је Свето писмо, Старог и Новог завета. У Старом завету Бог нам обећава да ће нам послати Сина Свог који ће људе спасити од греха и смрти, а у Новом завету испуњава Своје обећање. И ми се можемо заветовати, али морамо пазити шта обећавамо јер се завет не сме погазити.
Када младенци ступају у брак они се заветују ,,и у добру и у злу, богатству и сиромаштву, у болести, док нас смрт не растави“. Сведоци смо колико се често овај завет нарушава, а онда се питамо зашто смо несрећни, што патимо, што нас је ,,Бог напустио“. У животу треба научити да нешто и претрпимо, трпео је Господ, трпела је Мајка Божија, Светитељи, па морамо и ми, али нас Господ неће оставити без утехе. У браку је најважније разговарати, не бежати од проблема. Брачни другови треба да се исповедају једно другом, па тек онда заједничком духовнику. Ниједан друг и другарица, брат, сестра не могу нам бити пречи од брачног друга. Ово је најважнија заједница. Муж и жена су једно и зато оставиће човек оца својега и мајку своју и биће двоје једно тело, оно што је Бог саставио човек да не раставља.
Зашто је данас много брачних парова без деце?
Бог зна зашто нам нешто даје или не даје. Често водимо неблагословен и нездрав начин живота, живећи у незаконитој заједници. Има и благочестивих бракова без деце, Бог зна шта коме и у које време спрема. Кроз многе такве бракове прослављено је име Господње (путем грожђа Св Симеона, појаса Пресвете Богородице, молитве поред Светих моштију). Брак није због деце, већ због љубави, деца су благослов у браку.
Како васпитати децу
Многи имају децу али се не баве њима. Често родитељи васпитавају речима,
заборављајући да је најефикасније учење по моделу. Деца гледају нас и уче од нас. Кажу, када да почнем са васпитањем? Дете се васпитава још у мајчиној утроби. Пренатални период игра важну улогу у животу детета. Важно је шта мајка слуша, гледа, где иде, каква су јој осећања, као и да ли се радује свом детету. Ако мајка у трудноћи долази у цркву, моли се, пости и причешћује постављен је добар темељ за будуће васпитање детета. Важно је да дете од раног узраста има духовни живот: молитву, долазак у цркву, пост и причешће. Не можемо постити и причешћивати се уместо деце, као што не можемо јести уместо њих. Дете треба научити послушности, раду, реду, одговорности и милости. Бог нам је обећао да ако поштујемо своје родитеље и нас ће наша деца поштовати и имаћемо
дуг и срећан живот. Не бојте се, ако ваше дете у периоду адолесценције има и лутања, вратиће се, Бог је с њим и оно с Богом.
Драги родитељи пустите децу да долазе у цркву, то је једина сигурна лука. Дозволите деци да посте, неће им пост бити на штету, сетите се шта су јели наши стари и колико су били здравији и радоснији. Пустите децу да нешто желе немојте им увек испунити сваку жељу, јер ће постати незасити и неће умети ничему да се обрадују. Не браните деци да иду на исповест, будите сигурни да ако буду исповедали своје грехе да ће више пазити на себе.
Ви ћете тада бити срећнији као родитељи. Не бојте се да ће вам дете ако пости, иде на литургију отићи у манастир, тамо иду ретки од Бога одабрани. Причајте са својом децом, будите породица, једите заједно, не дозволите да вам време прође. Уживајте у сваком тренутку, јер ће јако брзо порасти. Време посвећено породици никад није изгубљено. Молите се за своју децу и за свог брачног друга. Не заборавите да је породица домаћа црква!
Ђакон Владимир Вулета из Г.Милановца

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

ТВ Галаксија 32

Scroll to top