Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » Представљање програма Креативна Европа: зашто је најважнија добра идеја и како конкурисати?

Представљање програма Креативна Европа: зашто је најважнија добра идеја и како конкурисати?

 

Чачак, 21.03.2016.

  • Уметничка галерија Надежда Петровић Чачак, четвртак, 24. март 2016. године, у 12 часова
  • Културни центар Горњи Милановац, петак, 25. март 2016. године, у 13 часова

Програм Креативна Европа је најзначајнији програм Европске уније намењен финансирању пројеката у култури. На скуповима у Чачку и Горњем Милановцу представник Деска Креативна Европа Србија говориће о програму, у циљу адекватног и правовременог информисања културне јавности, као и саветовати заинтересоване о конкурсној процедури односно како на најлакши начин обезбедити финансијска средства из овог програма.
За успешно конурисање на програм Креативна Европа кључни фактори су добра идеја пројекта и повезаност са релевантним партнерима, док је процес конкурисања и руковођења пројектом у значајној мери мање захтеван. Битан сегмент представљања програма односи се на демистификацију представа о недостижности средстава из пpограма ЕУ и сложености конкурсних процедура.
Циљна група на овим разговорима јесу представници установа и организација у култури из Чачка, Горњег Милановца и околних места – руководиоци и запослени у музејима, библиотекама, галеријама, организацијама цивилног друштва, који ће бити упознати са начинима за успостављање контакта и информисани о могућностима за конкурисање на програм Креативна Европа.

 

Један од важних циљева Деска Креативна Европа Србија јесте давање доприноса деметрополизацији Србије, због чега се део активности Деска одвија не само ван Београда, већ и ван већих градских центара. Уједно, ове активности Деска усмерене су ка јачању капацитета домаћих установа и организација у области међународне сарадње.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О програму Креативна Европа

 

Креативна Европа је програм у оквиру Европске комисије за подршку секторима за културу и медије.

Креативна Европа се надовезује на претходне програме Култура и MEDIA и са буџетом од 1,46 милијарди евра подржава:

– Иницијативе сектора за културу, попут оних који промовишу прекограничну сарадњу, платформе, умрежавање и књижевно превођење;
– Иницијативе аудио-визуелног сектора, као што су оне које промовишу развој, дистрибуцију или приступ аудио-визуелним делима;
– Међусекторску сарадњу, укључујући Програм за гаранције и међудржавну сарадњу.

 

Програм се састоји од два потпрограма: Култура – за промоцију сектора културе и MEDIA – за подршку аудио-визуелном сектору. Резултати конкурса објављују се на платформи за информисање Креативна Европа.

Потпрограм Култура

 

У оквиру потпрограма Култура постоје могућности за:

– Сарадњу између културних и креативних организација из различитих земаља;
– Иницијативе за превод и промоцију књижевна дела широм Европске уније;
– Мреже које омогућавају конкурентност и међународну делатност културног и креативног сектора;
– Успостављање платформе за промоцију нових уметника и подстицање европских програма за културна и уметничка дела.

 

Потпрограм Култура помаже да културне и креативне организације делују на међународном нивоу и промовише прекограничну циркулацију културних дела и мобилност културних актера.

Поред тога, пружа финансијску подршку пројектима са европском димензијом, који за циљ имају ширење културних садржаја у иностранству.

Могућности финансирања покривају широк спектар планова: пројекти сарадње, књижевни преводи, мреже или платформе. Подржане активности имају за циљ да омогуће актерима у области културе и креативног стваралаштва да стекну међународно искуство.

 

 

 

 

 

 

 

О Деску Креативна Европа Србија

 

Деск Креативна Европа Србија је имплементационо тело програма Креативна Европа, оформљено у оквиру Министарства културе и информисања Републике Србије.

Задатак Деска је пружање подршке установама културе и организацијама цивилног друштва у Србији које желе да обезбеде учешће у програму Креативна Европа. Деск Креативна Европа Србија имплементира потпрограм Култура, који функционише у оквиру програма Креативна Европа.

Потписивањем споразума о учешћу у програму Креативна Европа, свака држава се обавезала да оформи имплементационо тело програма Креативна Европа, које делује на националном нивоу. Република Србија потписала је споразум 19. јуна 2014. године у Бриселу.

У циљу повећања броја учесника из Србије, Деск Креативна Европа Србија континуирано организује:

– Семинаре, обуке и друге едукативне активности којима се преносе знања и вештине неопходне за конкурисање за финансијску подршку;

– Конференције из области културне политике и културног менаџмента;

– Пројекте анимације потенцијалних апликаната из Србије;

– Промоције програма Креативна Европа и других европских програма;

– Реализација различитих врста пројеката који се тичу развијања публике, развоја каријера, савремених пословних и програмских модела, као и других приоритета програма Креативна Европа;

– Обуке у установама културе, у форми директног рада са запосленима (In house обуке);

– Представљање успешних пројеката из Србије, региона и Европе;

– Oсмишљавање и реализација развојних пројеката у циљу унапређења домаћег културног система и међународне сарадње (иницирање, реализација и прикупљање постојећих истраживања и статистика у култури);

– Издавање публикација о програму Креативна Европа и активностима Деска Креативна Европа Србија, у циљу промоције програма и олакшавања процеса конкурисања домаћим културним организацијама.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24395

ТВ Галаксија 32

Scroll to top