Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ АНИМАЦИЈЕ У ЧАЧКУ – 10. ИЗДАЊЕ

ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ АНИМАЦИЈЕ У ЧАЧКУ – 10. ИЗДАЊЕ

6. септембар 2016. године

Јубиларно, десето издање међународног фестивала анимираног филма Аниманима 2016 одржаће се у чачанском Дому културе од 7. до 11. септембра , под покровитељством Града Чачка и Министарства културе Републике Србије.

Свечаност отварања одиграће се у среду 7. септембра почев од 19:30 у великој сали Дома културе.
На свечаности отварања, биће приказан неми класик из 1926. године Лоте Рајнингер, Авантуре Принца Ахмеда, чију ће звучну слику директно на сцени уобличавати немачки мултимедијални уметник Томас Кенер. Срце фестивала, као и увек, представља главни такмичарски програм у коме ће се за Гран при „Златни штифт“ и остале фестивалске награде и признања надметати 46 филмова из 23 земље. Жири ове конкуренције предводи познати јапански аниматор Коџи Јамамура, а чине га још и редитељка из Пољске Изабела Плућинска и уметнички директор фестивала анимације Монштра у Лисабону, Фернандо Галрито.
Поред програма којима ће се представити чланови жирија, организатори најављују врло занимљиве садржаје: избор из продукције естонског студија Нукуфилм; независну анимацију пацифичког северозапада САД; нове филмове младих аутора из Мађарске, једне од тренутно најзапаженијих европских сцена анимације; узбудљиву колекцију анимираних импресија о Првом светском рату; филмове студената Токијског универзитета уметности, анимиране ТВ рекламе у програму Кока Кола шоу; нове француске дугометражне филмове у којима је уживао цео свет, а сада су и код нас: „Април и невероватни свет“ и „Фантомски дечак“… Уметнички директор фестивала, Милен Алемпијевић, наглашава да Аниманима има и конкуренцију филмова за децу чије ће домете оцењивати жири у саставу: Ана Ида Орош, историчарка анимираног филма из Мађарске, српски аниматор Вук Палибрк и Американка Тес Мартин, ауторка и покретач интернет портала Хаптиц Аниматион Амплyфиер.
Фестивал Аниманима ће свој јубилеј обележити и специјалним промо ДВД издањем „После 2000-е: савремена српска анимација“. Публику на затварању очекује и српска премијера најновијег филма специјалног госта Коџија Јамамуре, „Сатијева Парада“.
У оквиру пратећих програма, изложба коју не треба пропустити носи назив „Кристализација“, а реч је о ауторској поставци визуелног уметника из Сомбора, Давора Громиловића. На 10. Аниманими биће и одличних концерата, јер наступају ВИС Лимунада и Краљ Чачка.
Свечаност отварања одиграће се у среду 7. септембра почев од 19:30 у великој сали Дома културе.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 19576

ТВ Галаксија 32

Scroll to top