Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ДАН КОМПАНИЈЕ „СЛОБОДА“

ДАН КОМПАНИЈЕ „СЛОБОДА“

На данашњи дан пре 74 године, 6. октобра 1948. године у Чачку је основана компанија „Слобода Чачак“ која је већ више од седам деценија препознатљиви чачански бренд. Основана је свега пар година по завршетку Другог светског рата. У тадашњој Титовој Југославији „Слобода“ је била једно од највећих предузећа, са око 7000 запослених. Имала је широк дијапазон производа у области беле технике, индустријских производа и војне технике. Познати су њихови електрични штедњаци и решои, усисивачи, грејалице, клима уређаји и индустријска климатизација, пумпе за воду, противградне ракете као и широк дијапазазон војних производа, углавном муниције.
Током НАТО бомбардовања СР Југославије, током 1999. године, објекти и производни капацитети чачанске „Слободе“ више пута су бомбардовани и претрпели су велика оштећења. Од тих последица „Слобода апарати“, цивилни део компаније, није успео да се опорави и после неког времена отишао је у стечај. Војни део компаније успео је да се поново уздигне, уз велику финансијску помоћ државе. Данас је „Слобода Чачак“ акционарско друштво у већинском власништву државе Србије. Запошљава око 2000 радника и бави се производњом војних средстава, углавном муниције разних калибара за артиљеријска оруђа. Послује профитабилно и даље улаже у развој и нову опрему.
Свим садашњим и бившим радницима чачанске „Слободе“, као и руководству, честитамо данашњи празник уз жељу да компанија у будућности постигне још боље резултате.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24002

ТВ Галаксија 32

Scroll to top