Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ПОРОДИЦА КАРИЋ НА ЕРГЕЛИ „ЗОБНАТИЦА“

ПОРОДИЦА КАРИЋ НА ЕРГЕЛИ „ЗОБНАТИЦА“

Драги моји,
Ергела Зобнатица је најстарија и једна од четири највеће ергеле у Србији. Основана је 1779. године и некада је била најпрестижнија и најтрофејнија ергела бивше државе Југославије. Данас је Ергела Зобнатица вратила стари сјај и славу коњичког спорта.
Пољопривредно предузеће АД „Зобнатица“, које је од 2014. године у власништву компаније „Елитагро“ (Елите Агро ЛЛЦ) из Абу Дабија налази се у оквиру пољопривредно-туристичког комплекса Зобнатица, око 5 км северно од Бачке Тополе.
Ергела има око 100 коња и њихов број се стално увећава. Углавном су то енглески пунокрвни коњи, намењени за такмичење, а двадесетак грла су врхунски галопери.
Ове године, присуствовали смо традиционалним коњичким тркама и уживали у тој атмосфери, подједнако као да смо у Лондону. Честитамо тиму Ванила Скy и породици Трипковић, а мој брат Драгомир је имао то задовољство да уручи награду победнику, наравно, уз асистенцију прве даме ергеле Зобнатице, Тамаре Иванишевић.
Ванилла Скy је у борби била боља од Асмар-а и на крају освојила трофеј.
Овакву традицију узгајања коња, дугу скоро 500 година, морамо да наставимо и да учимо од наших пријатеља Арапа, који су неприкосновени у узгоју најбољих коња на свету.
Ваши Миланка и Богољуб са породицом Kарић.

фото: Небојша Мосуровић
фото: Небојша Мосуровић

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

ТВ Галаксија 32

Scroll to top