Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Саудијска Арабија из угла Богољуба Карића: Стварање будућности пред нашим очима

Саудијска Арабија из угла Богољуба Карића: Стварање будућности пред нашим очима

Богољуб Карић, породичан човек, градитељ, филантроп и архитекта новог светског економског пројекта, први реформатор капитализма у СФР Југославији, Совјетском Савезу и Кини, визионар који је са браћом и сестром основао прву приватну компанију у комунистичком блоку земаља, а која је и данас једна од највећих пословних група са ових простора, веома је активан на друштвеним мрежама, где дели савете и своје искуство из више од пола века бављења бизнисом. У једном од последњих осврта на светске трендове и актуелности, истакао је Саудијску Арабију као земљу будућности. Према његовим речима, Саудијска Арабија је постала прави рај за креативне људе и визионаре, захваљујући лидерским способностима принца Мухамеда бин Салмана. Карић препознаје и истиче огроман потенцијал који Саудијска Арабија нуди, и на то указује из свог личног искуства, као лидер највеће пословне групације са ових простора – БК групе, која се већ 50 година издваја по иновацијама. Саудијска Арабије постаје нови светски центар за креативне и иновативне пројекте који имају за циљ да направе револуцију у начину живота и рада.

Визионарски пројекти: Кључни мега пројекти који мењају свет

Саудијска Арабија је покренула неколико мега пројеката који привлаче пажњу широм света. Један од најимпресивнијих је Pangeos, плутајући град у облику корњаче, који ће моћи да прими до 60.000 људи. Овај град ће укључивати тржне центре, вртове на крововима, одмаралишта и међународне хелиодроме, а покретаће се обновљивом енергијом, што га чини одрживим и иновативним пројектом.

The Line је невероватан урбани пројекат унутар NEOM-а, футуристичког града који има за циљ да редефинише одрживи живот. Овај урбани развој града који ће се протезати у линији од 170 километара ће у потпуности радити на обновљивој енергији, пружајући дом за девет милиона становника.

The Mukaab у Ријаду биће 400 метара висок, широк и дугачак кубни објекат који ће постати иконичан знак Саудијске Арабије и ново светско чудо архитектуре. Овај пројекат ће укључити најсавременију дигиталну и виртуелну технологију, са футуристичким дизајном.

Six Flags Qiddiya ће бити највећи тематизовани Six Flags парк на свету. Са разним рекордним вожњама, укључујући најбржи, највиши и најдужи тобоган на свету, овај парк ће бити део Qiddiya пројекта који има за циљ да трансформише Ријад у глобални центар забаве, а простор парка ће бити вишеструко већи и од највећег Дизниленда.

Trojena ће редефинисати планински туризам са својим целогодишњим скијашким селом и луксузним смештајем. Са шест различитих дистрикта, понудиће разнолике активности и искуства.

The Red Sea Project ће успоставити луксузну туристичку дестинацију дуж западне обале Саудијске Арабије. Са 28.000 квадратних километара, укључиваће 90 летовалишта и 50 хотела, фокусирајући се на одрживост и очување животне средине. Овај пројекат већ називају Малдиви у Црвеном мору.

Ad-Diriyah ће трансформисати древни град у премијерну културну и историјску дестинацију, са луксузним хотелима, музејима и културним павиљонима.

Улога Принца Мухамеда бин Салмана

Принц Мухамед бин Салман одиграо је кључну улогу у развоју Саудијске Арабије. Његова иницијатива Saudi Vision 2030 има за циљ да диверзификује економију земље и смањи зависност од нафте. Под његовим вођством, Саудијска Арабија је постала светски лидер у улагањима у технологију, одрживост и иновације.

Планови Саудијске Арабије након 2030. године

Саудијска Арабија има амбициозне планове за развој и након 2030. године. Пројекти као што су The Red Sea Project, који ће обухватити више од 90 острва са природним лепотама и одрживим туристичким развојем, и Trojena, планински ресорт са целогодишњим скијањем и луксузним хотелима, само су део будућих инвестиција које ће трансформисати регион. Груба процена улагања након 2030. године је преко невероватних три трилиона долара.

Богољуб Карић истиче да Саудијска Арабија, са својим визионарским пројектима и лидерством принца Мухамеда бин Салмана, представља земљу будућности где се идеје рађају и реализују. Са својим искуством и иновацијама, БК група види огромне прилике у овој земљи, верујући да ће Саудијска Арабија постати један од најразвијенијих и технолошки најнапреднијих региона на свету.

Карић, као један од најугледнијих бизнисмена са ових простора, није само препознао потенцијал Саудијске Арабије, већ и активно доприноси њеном развоју кроз своје пројекте. Његова посвећеност иновацијама и жеља да унапреди свет око себе чине га лидером који инспирише многе. Захваљујући свом визионарству и искуству, Карић је постао синоним за успех и иновативност, а његов рад у Саудијској Арабији само потврђује његову способност да препозна и искористи праве прилике за раст и развој.

Статистике подржавају Карићеве тврдње. Саудијска Арабија планира да инвестира преко 500 милијарди долара у различите пројекте у оквиру пројекта Saudi Vision 2030. Очекује се да ће до 2030. године овај пројекат створити преко 1,6 милиона нових радних места и повећати допринос приватног сектора БДП-у са 40% на 65%. Ови импресивни подаци показују колико озбиљно Саудијска Арабија приступа свом економском развоју и диверсификацији. Са подршком лидера као што је принц Мухамед бин Салман и визионарима попут Богољуба Карића, будућност ове земље је светла и обећавајућа.

Богољуб Карић се посебно захвалио својој милионској публици на друштвеним мрежама Инстаграм (https://www.instagram.com/bogoljubkaric) и Фејсбук (https://www.facebook.com/bogoljubjkaric) са којом дели своје идеје, савете и искуство. Истакао је да је на наговор публике и започео са активностима на друштвеним мрежама, док данас његови снимци имају десетине милиона прегледа – као што је некада БК телевизија била својеврсна школа за целу породицу, где су све генерације могле да пронађу квалитетне и едукативне садржаје, тако господин Карић и данас наставља да ствара квалитетан и актуелан садржај из ког публика може много да научи.

фотографије: Pesiar Pangeos ship (Photo lazzarinidesignstudio) и Saudi Arabia Photo Ekrem Osmanoglu.

    O autoru

    Broj objavljenih članaka : 24419

    ТВ Галаксија 32

    Scroll to top