Nalazite se ovde:Naslovna » Ekologija » Ministarka energetike Zorana Mihajlović posetila Čačak

Ministarka energetike Zorana Mihajlović posetila Čačak

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine posetila je danas hidroelektranu „Elektromorava“ u Ovčar Banji.
Kako je rekla, razlog posete ovoj HE je duga tradicija koju Srbija ima u proizvodnji i izvozu električne energije, i današnjem stanju nedostatka i uvoza iste. „Strategija Vlade Srbije i moj cilj kao ministra energetike je da se počne sa izgradnjom novih objekata, revitalizacijom i povećanjem sbage postojećih, i da tako Srbija ponovo postane zemlja koja će izvoziti električnu energiju. To je ostvarivo, imajući u vidu sa kojim potencijalnima Srbija raspolaže“, izjavila je Mihajlovićeva, i navela da je posebno važno to što se opremanjem i modernizovanjem elektrana smanjuju troškovi.

Direktor PD „Drinsko-limske hidroelektrane“ Miodrag Čitaković, kazao je da je revitalizacijom HE „Ovčar banja“ povećana snaga za 25, što je veoma značajno za ovako malu elektranu.

Govoreći o najavljenoj izgradnji HE na rekama Lim i Ibar ministarka Mihajlović je rekla da je za to neophodna analiza uticaja na životnu sredinu. „Ukoliko analiza pokaže da će postojati problem, učinićemo sve da se tako nešto ne gradi, ali za sada nema negativnog uticaja na životnu sredinu kada su u pitanju pomenute HE, kao i neke druge koje su u planu“, pojasnila je ona.

Tom prilikom je istakla da ovaj deo Srbije ima veliki potencijal u obnovljivim izviorima energije, i da će na satstanku sa gradonačelnikom Čačka razgovarati o korišćenju solarne energije i o malim elektranama.

Odgovorajući na pitanja novinara o ceni gasa, ministarka Mihajlović je izjavila da ruski gas mora pojeftini za 10% u odnosu na sadašnju cenu od 475 dolara na 1000 kubika.

Ministarka energetike sastala se danas i sa gradonačelnikom Čačka, mr Vojislavom Ilićem, i njegovim saradnicima. Na sastanku su, kako je istakao gradonačelnik, razmatrane značajne teme iz oblasti energetike i zaštite životne sredine.
Na sastanku sa gradskim rukovodstvom, Mihajlovićeva je obećala ulaganja u energanu u čačanskoj fabrici hartije, kao i pomoć Vlade Srbije u rešavanju problema u ovoj fabrici. Tema današnjeg sastanka u kabinetu gradonačelnika Čačka bilo je i unapređenje rada regionalne deponije „Duboko“ i prevazilaženje finansijskih problema, koji opterećuju lokalne samouprave – korisnike deponije.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 31

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

TV Galaksija 32

Scroll to top