Nalazite se ovde:Naslovna » Образовање » Проблеми у просвети

Проблеми у просвети

18. септембар 2013.

Од око 85 000 наставника и професора 30 000 нема пун фонд часова и на ивици је егзистенције, кажу из Уније синдиката просветних радника Србије.

„Основни проблем српског образовања нису екскурзије, нити Вукова диплома, већ гашење одељења“, рекао је Драган Матијевић, председник тог синдиката на конференцији за новинаре у седишту Уније у Београду.
С обзиром да је нови министар, господин Томислав Јовановић, ступио на дужност, чланови Уније очекују да ће сазвати састанак са синдикатима и за њега су спремили десет неодложних питања.

ДЕСЕТ ПИТАЊА ЗА НОВОГ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ
1. Када ће се састати са представницима репрезентативних синдиката саслушати струку и представити нам свој програм за спас српске просвете?
2. Шта ће предузети против директора школа који су грубо кршили закон и ПКУ у вези са вишковима запослених?
3. Како ће обезбедити услове за полагање мале матуре јуна 2014. како се не би поновио скандал из јуна 2013. године?
4. Да ли ће одложи ти примену система финансирања по ученику, које би ионако тешко стање са вишковима запослених учинило још горим?
5. Намерава ли да,у складу са својим ставом „Образовање није трошак већ инвестиција“ од министра финансија захтева да у буџету за 2014. годину планира веће издвајање из БДП-а, за образовање?
6. Када ће са репрезентативним синдикатима утврди предлог измене Уредбе о коефицијентима како би се у наредне три годинеоднос зарада између VII и I степена стручности вратио на 1:3 (а једностраним потезом Владе доведен је на недопустивих 1:2)?
7. Да ли ће рационализовати мрежу школа?
8. Може ли да уписну политику за средње и високо образовање ускладити са потребама привреде?
9. Да ли намерава да испита податке о огромним средствима која су утрошена за разне пројекте од којих нико нема користи осим њихових носилаца и ко су ти људи?
10. Када и како мисли да реши проблем све већег броја запослених са непуном нормом часова?
У Београду,

Инфо служба Уније СП

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24399

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top