Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » Свевременост Дисове поезије

Свевременост Дисове поезије

Свевременост Дисове поезије

7. октобар 2013.

Три новинска текста за само недељу дана потврдила су свевременост Дисове поезије, али и велики труд који његов завичај, пре свега Библиотека која носи име песника Владислава Петковића Диса, чини на вредновању и очувању дела родоначелника српске модерне.

Сабране песме објављене у издању Градске библиотеке у Чачку под називом „Са заклопљеним очима“ нашле су одјека у штампи, а недељни „Блиц“ је 29. септембра публикацију прогласио за најлепшу књигу у том месецу. Похвале су изречене за графички дизајн насловнице, ликовно-графичко решење књижног блока, до одабира боја. Признање Зорану Јурешу и Библиотеци што су подарили читаоцима графичк

О књизи „Са заклопљеним очима“ писала је 2. октобра и „Политика“. Превасходно о погледима проф. др Радивоја Микића на песнички модернизам Владислава Петковића Диса као и на опширну биографију, коју потписује Даница Оташевић у којој су исправљене бројне грешке које прате песника кога је увредио живот, а чију је поезију Јован Скерлић прогласио декадентном и болесном.

Новости“ су у суботу објавиле да је Петер Хандке у Немачкој, у Диселдорфу, рецитовао свој превод Дисове песме „Можда спава“ . Жарко Радаковић говорио је једну од најлепших љубавних песама на српском, а Хандке на немачком, што је изазвало громогласан аплауз на књижевном скупу. Иначе, Хандкеу је на јубилармном 50. Дисовом пролећу уручена почасна Дисова плакета, а велики пријатељ српског народа заинтересовао се за песника који је певао „са очима изван сваког зла“.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24372

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top