Nalazite se ovde:Naslovna » Образовање » Агрономски факултет прославио 35 година рада

Агрономски факултет прославио 35 година рада

9. октобар 2013.

 

Агрономски факултет у Чачку почео је са радом пре тачно 35 година. Идеја Скупштине општине Чачак и Универзитета у Крагујевцу и вишегодишња активност да се у регији Западне Србије формира високошколска установа пољопривредног усмерења, реализована је у октобру 1978. године. Агрономски факултет је почео са радом у скромним условима у згради Више пољопривредне школе.

09. октобра 1978. године уписана је прва генерација судената Агрономског факултета, општег смера  ради стварања кадра неопходног за пољопривредну производњу у брдско-планинским крајевима. Школске 1999/2000. године основан је нови смер, Технологија пољопривредних и прехрамбених производа, а у школској 2002/2003. оснива се смер Менаџмент у пољопривреди, који је касније прерастао у Агроекономски смер.

Унапређењу квалитета наставе доприносило је и ангажовање наставника на изради уџбеника, практикума, монографија и других научних публикација. Значајан део активности наставника и сарадника Агрономског факултета био је и научноистраживачки рад. Професори и сарадници Агрономског факултета учествовали су у реализацији великог броја технолошких и иновационих пројеката. Од 1996. године Факултет организује научно-стручни скуп Зимска школа за агрономе. Овај скуп прерастао је 2004. године у скуп са међународним учешћем Саветовање о биотехнологији.

Најбољи студенти учествују у научно-истраживачком раду на Агрономском факултету. Ова пракса резултирала  је организацијом Смотре научних радова студената агрономије са међународним учешћем, која се на овом факултету организује од 1998. године.

Од 1996. године Агрономски факултет издаје часопис Acta Agriculturae Serbica, национални часопис са међународним редакционим одбором, који се публикује два пута годишње на енглеском језику.

Стручна примена савремених агротехничких мера у примарној производњи и оптимизација процеса у погонима прехрамбене индустрије, као нужни услов производње висококвалитетне хране, може се обезбедити само активним учешћем високообразованих кадрова. Зато се основна делатност Факултета непрекидно прилагођава савременим захтевима науке и праксе.  Данас се настава изводи на четири студијска програма на основним академским студијама: Општа агрономија, Прехрамбена технологија, Воћарство и виноградарство и Зоотехника. Развијена су два студијска програма на мастер академским студијама: Агрономија и Прехрамбена технологија и студијски програм на докторским студијама Агрономије.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23678

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top