Nalazite se ovde:Naslovna » Економија » Одржан Централно европски форум за развој

Одржан Централно европски форум за развој

Одржан Централно европски форум за развој

9. октобар 2013.
Централно европски форум за развој ЦЕДЕФ организовао је трећи по реду ЦЕДЕФ јавни дијалог: Даљинско грејање у Србији – КОГЕНЕРАЦИЈА и НАПЛАТА ТОПЛОТНЕ ЕНЕРГИЈЕ ПРЕМА УТРОШКУ. Овај стручни скуп је одржан под покровитељством Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Републике Србије, Покрајинког секретаријата за енергетику и минералне сировине Војводине, ЈП Електропривреда Србије, а у сарадњи са ПУ “Топлане Србије” и Управом за енергетику града Београда.
Учесници трећег ЦЕДЕФ Јавног дијалога су потврдили да је потенцијал биомасе као највећег извора обновљиве енергије у Европи и доступног ресурса у Србији изузетан, али неискоришћен. Данас је више од 90% производње топлотне енегије у системима даљинског грејања у Србији је засновано на директном коришћењу фосилних горива, док се у ЕУ фосилна горива користе само у 15% случајева за производњу топлотне енергије.

Прелазак на биомасу ће смањити потрошњу фосилних горива и укупне емисије CO2, утицаће на побољшање укупне енергетске ефикасности, на смањење трошкова производње енергије, на побољшање квалитета ваздуха, побољшање квалитета и поузданости напајања крајњих корисника, на стварање могућности за проширење система даљинског грејања, али и стварање могућности за нова радна места у ланцу обезбеђења и коришћења биомасе.

Такође, један од циљева Трећег ЦЕДЕФ Јавног дијалога био је да размотри економске ефекте примене наплате топлотне енергије према утрошку, начине којима ће то бити спроведено, као и предности за локалну заједницу и топлане. Такав модел наплате, према Закону о ефикасном коришћењу енергије, топлане у Србији ће морати да успоставе до 2015. године. За сада, такав обрачун у Србији имају Суботица, Шабац, Бечеј и Сомбор, а од ове грејне сезоне то најављују и топлане у Чачку, Нишу и Пироту.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23697

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top