Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ОДРЖАН САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

ОДРЖАН САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

ОДРЖАН САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

6. новембар 2013.

 

У организацији Градске управе Чачак, јуче је одржан међуопштински састанак представника локалних самоуправа Лучана, Чачка, Ивањице, Пожеге, Горњег Милановац и Ариља, са предлогом заједничког наступа при конкурисању за донације из Европских фондова.

Према речима представника консултанске компаније за добијање ЕУ средстава из Словеније, а који имају дугогодишње искуство у припреми и лобирању пројеката за европске фондове, досадашња пракса је показала да више успеха у добијању великих донација имају регионални наступи, односно апликације више удружених градова или општина са пројектом од заједничког интереса.

Приликом отварања састанка, др Влајисав Папић начелник чачанске Градске управе за ЛЕР, рекао је да је повод састанка да одабране локалне самоуправе презентују гостима из Словеније своје могућности и потребе за донацијама како би заједнички дошли до предлога са којим регионалним пројектима се може конкурисати за средства Европске уније.

Општину Горњи Милановац успешно су презентовале председница Скупштине општине Горњи Милановац Јадранка Достанић и начелница Општинске управе Горица Петровић уз пратећу видео презентацију и приложене предлоге о пројектима. Председница горњомилановачке СО се сложила са колегама из других општина за заједничким учешћем, али и напоменула да је првенствено потреба и интерес наше општине изградња капиталних објеката у Горњем Милановцу, као што су Дом културе, анекс ДУ „Сунце“, водовод ка Руднику, приступна саобраћајница за ауто-пут, нова индустријска зона као и други за које ће локална самоуправа и самостално лобирати за донаторска средства.

Након представљања свих представника локалних самоуправа на састанку, присутни су се сложили да се припреми Меморандум о сарадњи са прецизираним регионалним приоритетним пројектима за које ће се лобирати пред делегацијом Европске уније.

Већински предлози и интерес свих локалних управа је потреба за финансирањем пројеката од заједничког интереса, а који се тичу Акумулације „Сврачково“, регионалне депоније „Дубоко“, аеродрома у Лађевцима, Азила за псе, и други који су за сада само предлог са данашњег састанка, али ће се приступити даљој разради о могућностима да се са овим пројектима заједнички иступи пред Европском комисијом.

О начинима и смерницама за будуће састанке, а везано за аплицирање за Европске фондове са регионалним заједничким пројектима за ових шест локалних самоуправа, говорили су господин Блаж Голоб и госпођа Робертина Гојка из Словеније. Они су напоменули да ће се са добро осмишљеним и припремљеним предлозима пројеката у процесу придруживања Србије ЕУ, бити избегнута лоша искуства и неуспеси неких земаља у региону попут Румуније и Бугарске, па и саме Словеније, које нису биле адекватно суштински припремљене и самим тим одбијене од стране Делегације Европске уније.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23672

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top