Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » КО СУ ДАНАС УЗОРИ МЛАДИХ У СРБИЈИ

КО СУ ДАНАС УЗОРИ МЛАДИХ У СРБИЈИ

13. децембар 2013.

Синоћ је у великој сали Дома културе на тему “Ко су данас узори младих у Србији” говорио психолог, проф. др Жарко Требјешанин. Ово предавање, које је изазвало велику пажњу, организовали су Културно-образовни програм Дома културе и Канцеларија за младе Чачак. Резултати истраживања узора младих показују нам ко су и какве су личности које млади људи цене, али и какве су вредности у друштву у првом плану.
Професор др Жарко Требјешанин представио је и упоредио податке о узорима младих у Србији од 1978. године до данас. На врху листе 1978. године,  нашао се тадашњи председник СФРЈ – Јосип Броз Тито. На 2. месту био је Никола Тесла, а затим угледни научници, писци, уметници…

Данас је на 1. месту Анђелина Џоли, на 2. Лејди Гага, затим Цеца и Јелена Карлеуша.
Професор Требјешанин је упозорио на последице урушених система вредности, а то су појава алкохолизма код млади, наркоманија, коцкање, зависност од интернета и насиље. Ове појаве се могу сузбити променом друштва и система вредности, и фаворизовањем позитивних вредности као што су психичка стабилност, посвећеност, хуманост, поштење, односно, како овај реномирани психолог каже, подсећањем да “човек има задатак да буде човек”.
Предавање је било веома посећено. У публици су у највећем броју били чачански основци и средњошколци, од којих су многи дошли у пратњи својих наставника и родитеља.
Иначе, психолог Жарко Требјешанин је редовни професор на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду. Аутор је великог броја књига и стручних радова из психологије личности, социјалне психологије, психоанализе, као и других области психологије. Добитник је награда за допринос психологији и њену популаризацију.
 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24402

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top