Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ПРЕДСТАВЉАЊЕ РАДОВА МАРГАРЕТЕ ЈЕЛИЋ У ГАЛЕРИЈИ „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“

ПРЕДСТАВЉАЊЕ РАДОВА МАРГАРЕТЕ ЈЕЛИЋ У ГАЛЕРИЈИ „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“

17. новембар 2014.

Мултимедијална изложба “Нови радови“ Маргарете Јелић одржаће се у уторак, 18. новембра у 18 часова у Уметничкој галерији “Надежда Петровић“ у Чачку.

Самостална изложба Маргарете Јелић у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ у Чачку, под називом „Нови радови“ састоји се од три засебна рада Photobooth, Cupcakes (Колачићи) и Pijeta који су настали у периоду од 2011. до 2014. године. Заснована на истовременом представљању три идејно и медијски различита пројекта, изложба предочава не само карактер и темататику, већ и квалитет уметничке праксе ове изузетне стваралачке појаве у новијој српској уметности, будући да су управо истовременост и вишемедијалност веома значајне карактеристике савремене уметности уопште.

Photobooth и Pijeta су радови изведени у дигиталним медијима, док се целина Колачићи (Cupcakes) састоји из слика и видео игрице која медијски произилази из циклуса анимација у Маргаретином досадашњем раду. Рад Pijeta рађен је у коауторству са концептуалним и перформанс уметником млађе генерације, Михајлом Јовановићем.

Маргарета Јелић (Београд, 1967) је завршила сликарство на Факултету примењених уметности у Београду (1992), а магистрирала (2006) и докторирала (2008, 2009) на Универзитету уметности у Београду. Од 1991. излаже редовно на самосталним и групним изложбама у земљи ииностранству. Бави се класичним сликарством, анимацијом као уметничким медијем, видеом, фотографијом и инсталацијама у простору. Аутор је неколико уметничких пројеката (“Flux junior”, “Quaternio terminorum”, “Паметне непослушне девојке”, “Animart”). Учесница је радионица, колонија и студијских боравака у Европи и САД.

Предавала је на докторским студијама групе за Вишемедијску уметност на Универзитету Уметности у Београду (2008-2011). Члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а као и Удружења ликовних уметника Аустрије BVO (Berufsverband Bildender Kunstler Osterreichs).

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top