Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

17. новембар 2014.

У оквиру Светског Дана сећања на жртве саобраћајних незгода у недељу 16.11.2014. године, чијем обележавању се придружила и Општина Горњи Милановац, одржан је низ активности на главном горњомилановачком тргу.
Окупљеним грађанима подељен је едукативни метеријал Агенције за безбедност саобраћаја, а млади активисти горњомилановачког Црвеног крста извели су веома веродостојну симулацију несреће и показну вежбу указивања прве помоћи у саобраћајним незгодама. Такође, грађани су имали прилику да потпишу Декларацију о безбедности саобраћаја која симболично представља циљ обележавања Дана сећања на жртве саобраћајних незгода, а то је да се подигне свест грађана да се несреће не догађају случајно и да заједничким трудом свих учесника у саобраћају број несрећа значајно може да се умањи.
Едукативни флајери манифестације достављени су свим милановачким основним и средњим школама, које ће, према препоруци Општинске управе, у току ове радне недеље имати посебан час посвећен безбедности саобраћаја.
Обележавањем Светског дана који су Уједињене нације установиле почев од 2005. године скреће се пажња јавности на саобраћајне незгоде, њихове разорне последице, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече, уз подсећање институција и друштво на значај сопствене одговорности и јавне свести о последицама саобраћајних незгода. Подсећања ради, широм света, више од 3.000 људи свакодневно гине, односно умире од последица саобраћајних незгода, док на годишњем нивоу број умрлих достиже чак 1,2 милиона људи уз још око 50 милиона учесника у саобраћају који претрпе веће или мање повреде. Последице ових несрећа су вишеструке, како за појединца, тако за породицу и друштво у целини. Према последњим статистичким подацима у Србији је у саобраћајним несрећама током 2013. године погинуло 650 људи, 3.415 особа је тешко повређено, а 15.029 лакше повређено. Агенције за безбедност саобраћаја истакла је информацију да је у 2014. години евидентирано 837 саобраћајних незгода са учешћем деце, у којима је погинуло 8, а повређено 962 детета. Највећи број повређене деце је у својству путника: 472, док је 355 деце повређено у својству пешака, а 114 у својству возача бицикла.
Заједно и личним примером одговорног понашања у саобраћају можемо сачувати себе и друге, а посебно осетљиве категорије учесника у саобраћају, истовремено дајући модел правилног и савесног понашања младима.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 19823

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top