Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ПРЕДАВАЊЕ „ФИЛОЗОФИЈА ЖИВОТА“ БОЈАНА НЕДЕЉКОВИЋА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

ПРЕДАВАЊЕ „ФИЛОЗОФИЈА ЖИВОТА“ БОЈАНА НЕДЕЉКОВИЋА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

25. новембар 2014.

На позив Културног центра, у среду, 26. новембра у 19 сати у Свечаној сали Гимназије у Горњем Милановцу биће одржано предавање: „Филозофија живота“ Бојана Недељковића, проф. филозофије.

У историји људске мисли човек је одувек имао потребу да разјасни питање настанка света, и истовремено проникне у смисао свог бивствовања у њему.

Управо на ова питања одговоре већ вековима одговоре покушавају да дају мислиоци филозофије живота. Чак целокупну филозофију подређују трагању за одговорима на ова питања и према њима је дефинишу. Тако је , на пример, за Бергсона филозофија истовремено  „вештина умирања“  и  „вештина смејања“.  Дански филозоф Кјеркегор свом главном делу даје назив „Или – или“ сматрајући да нам се у животу увек испречавају мучни избори, те да је стрепња основно обележје нашег бића. Занимљиво је да се наш Иво Андрић у ћелији аустроугарског затвора бавио изучавањем управо поменутог Кјеркегоровог дела и да му је то била омиљена, а тада и једина  лектира.“ (Бојан Недељковић, проф. филозофије)

 

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 18355

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top