Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » БРИТАНСКИ ФИЛМОВИ У ДОМУ КУЛТУРЕ

БРИТАНСКИ ФИЛМОВИ У ДОМУ КУЛТУРЕ

9. јануар 2015.

FILM AND CHIPS – Festival novog britanskog filma

Početak:

16/01/2015 18:00

Mesto održavanja:

Velika sala

Petak-nedelja, 16-18.januar 2015. od 18:00 i 20:00
british_film.jpg

British Council i Dom omladine Beograda predstavljaju program prvog izdanja festivala novog britanskog filma ”Film and Chips”. Od 16. do 18. januara 2015, istovremeno u deset gradova Srbije, pored Čačka i u Beogradu, Kragujevcu, Pančevu, Vrnjačkoj Banji, Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Vršcu i Valjevu, biće prikazano pet premijernih filmova najnovije britanske produkcije.

PROGRAM

Petak 16. januar

18:00 – BAFTA SHORTS – Izbor kratkih filmova nominovanih za BAFTA nagrade (119’)

ORBIT EVER AFTER – Režija: Jamie Stone (20 min)
SLEEPING WITH THE FISHES – Režija: Yousif Al-Khalifa (9 min)
ISLAND QUEEN – Režija: Ben Mallaby (16 min)
SEA VIEW – Režija: Jane Linfoot (24 min)
EVERYTHING I CAN SEE FROM HERE – Režija: Sam Taylor, Bjorn-Erik Aschim (7 min)
KEEPING UP WITH THE JONESES – Režija: Michael Pearce (28 min)
I AM TOM MOODY – Režija: Ainslie Henderson (7 min)
ROOM 8 – Režija: James W. Griffiths (8 min)

20:00 – SVEČANO OTVARANJE:

X+Y (Režija: Morgan Metju, drama, 2014, 111’)

Jedno od najvećih iznenađenja prošle godine, film je premijerno prikazan na festivalu u Torontu, a potom je postigao veliki uspeh u svetu. Mladi, društveno neprilagođeni genije stiče samopouzdanje i nove prijatelje kada osvoji mesto u britanskom timu koji se takmiči na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Kritika je u ovoj smešno-gorkoj priči o odrastanju posebno isticala snažnu kreaciju mladog Ase Baterfilda koji je nominovan za sve važnije glumačke nagrade.

Subota 17. januar

18:00 – BEZBROJ MOGUĆNOSTI (Režija: Džejms Hol, Edvar Lavlejs, dokumentarni, 83’)

Dokumentarni film retke lepote i snažne osećajnosti, jedan od najboljih filmova prošle godine. Autori filma prate Edvina Kolinsa, frontmena popularne grupe iz 80-tih „Orange Juice“, u njegovim pokušajima da povrati svoj život nakon pretrpljenog moždanog udara. Kritičar lista „The Guardian“ je film nazvao „iskustvom koje je podjedanko zastrašujuće i duboko“ i dao mu najvišu moguću ocenu.

20:00 – PONOS (Režija: Metju Varhus, komedija, 2014, 120’)

Jedan od najuspešnijih britanskih filmova 2014. godine. Ostvarenje koje su publika i kritika na premijeri u Kanu pozdravili ovacijama. Komedija u tradiciji filmova kao što su „The full Monty“ ili „Billiy Elliot“ zasnovana je na istinitom događaju kada su LGBT aktivisti daleke 1984. godine pomogli štrajk rudara protiv vlade Margaret Tačer. „The Independent“ je film opisao kao “hrabru komediju suptilnih opservacija” i dao mu najvišu ocenu.

Nedelja 18. januar

18:00 – TI (MI) JA (Režija: Maks Sobol, drama, 2014, 87’)

Neverovatna ljubavna priča između serijskog ubice i žene samoubice. Film koji uspeva da bude istovremeno duboko uznemirujući, urnebesno smešan i istinski dirljiv. Film je od strane kritike prepoznat kao jedan od najoriginalnijih rediteljskih debija poslednjih godina, nazvan “emocionalnim iskustvom prvog reda” a učestvovao je i na festivalima širom sveta.

20:00 – LILTING (Režija: Hong Khau, drama, 2014, 86’)

Jedan od najubedljivijih debija poslednjih godina u britanskoj kinematografiji. Delikatna priča o odnosu majke iznenada preminulog mladića i njegovog ljubavnika, koje kulturološki odvaja baš sve, pa čak i jezik kojim govore, imala je svoju premijeru na Sundance festivalu da bi odmah bila uvrštena i u program Berlinskog festivala. Kritika je film poredila sa delima Wong Kar Vaia, a posebno je isticala rafinirana glumačka ostvarenja. „The Holywood reporter“ je film opisao kao “praktično bez greške, istovremeno dirljiv, seksi pa čak i smešan”.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24420

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top